Cum ajungi la punctul de Belvedere Ijar și Cascada Mare Ijar. Descoperă frumușețile de la Tarnița - FOTO


Tarnița oferă multe locuri superbe, iar unul dintre ele este zona Ijar, cu pitorescul loc de belvedere, plus cascada aflată în apropiere. 

Se poate merge și cu bicicleta, dar și pe jos. Pentru drumul pe două roți, traseul începe în localitatea Someşul Rece, la intersecţia cu drumul care merge la Tarniţa şi urcă uşor pe Valea Someşului Rece, trece prin Uzina (si de aici se poate urca pe culme pentru a scurta traseul dacă eşti în criză de timp), până în comuna Măguri-Răcătău unde am cotit dreapta pentru a urca in comuna Mărişel (întocmai ca în traseul mai sus mentionat).

După aproximativ 5 km de urcat (4-500 de m diferenta de nivel) se ajunge la o cruce unde lăsăm drumul pe care am urcat şi facem dreapta pentru a urma traseul care merge pe creasta dintre Someşul Cald si Someşul Rece, pe muntele Ijar (traseul cu nr 65 pe harta cu 100 de excursii cu bicicleta in zona Clujului).

Dan Izvoreanu, realizator Radio Cluj, și pasionat de turism a spus cum se ajunge pe jos. El a urmat acest traseu zilele trecute, deci zona este frecventabilă. ”Traseul nu este marcat. Din drum se urca pe firul apei exact de lângă un pod renovat, mai spre coada lacului Tarnița. Deci, din drumul care merge pe lângă lac, acolo am lăsat noi mașinile, mai mergi vreo 300 de metri până la pod și ții cursul apei prin dreapta. Este potecă, dar este nemarcată”, a explicat Dan Izvoreanu.

Untitled.png

Acesta ne-a spus că spre cascadă se urcă pe firul apei, care ajunge perpendicular în drumul de lângă lacul Tarnița. Vezi mai jos exact locația pârâului pe lângă care trebuie să urcați.

Este o potecă lejeră. Drumul durează cam 40 de minute până la cascadă, iar de acolo se poate ajunge și la Vârful Ijar. 

Dai într-un drum forestier, care urcă ușor la dreapta pe curba de nivel și apoi ieși într-un platou și ții drumul, iar apoi vezi vârful în față. Până pe vârf faci cam 2 ore bune din drum”, a mai spus Izvoreanu.

Untitled1.png

vlcsnap-2023-03-21-11h02m32s383.png

_MG_0743.JPG

Comentarii Facebook