Cluj: Nou traseu turistic spectaculos în comuna Mărișel, la Țâcla Gavrii: Va avea aproximativ 4km, zone împâdurite, sălbatice și punct de belvedere


Un traseu turistic montan de aproximativ 4 km urmează să fie deschis în câteva săptămâni în comuna Mărișel, la Tâcla Gavrii. Traseul pregătit de către Salvamont-Salvaspeo Cluj va parcurge atât zonă împădurită, cât și sălbatică, culminând cu punctul de belvedere Țăcla Gavrii. 

Începutul traseului denumit “Circuitul Țâcla Gavrii”, pronește din parcarea Tăcla și a fost marcat cu patru puncte albastre. Traseul urmează să fie inaugurat, în prezența publicului, în câteva săptămâni.

salvamont-cluj.jpg

Un nou traseu turistic montan spectaculos a fost pregătit pentru public de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și va fi deschis oficial în curând în zona cu cea mai cunoscută stâncă și cel mai frumos punct de belvedere din Mărișel: Țâcla Gavrii.

Noul traseu, de tip circuit – numit Circuitul Țâcla Gavrii – are circa patru kilometri, o diferență de nivel pozitivă de circa 300 de metri, pornește spre dreapta, pe cărare, chiar din parcarea de la Țăcla, parcurge o zonă împădurită, sălbatică și ajunge în punctul său cel mai înalt, în punctul de belvedere Țăcla Gavrii.

salvamont-cluj-2.jpg

Traseul a fost deja marcat cu punct albastru la finele săptămânii trecute, într-o amplă acțiune desfășurată de către salvatorii montani clujeni și voluntarii de la Lets Do It Romania, Broadridge și Nature O’clock, sub egida Consiliului Județean Cluj. De altfel, voluntarii au participat, în paralel, și la o acțiune de ecologizare într-o zonă a comunei Mărișel.

Noul traseul – Circuitul Țîcla Gavrii – va fi inaugurat, cu public, în câteva săptămâni, în același timp cu zona de escaladă amenajată de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție de interes județean subordonată Consiliului Județean Cluj, în zona stâncilor de la Țâcla Gavrii.

salvamont-3-cluj.jpg

Legenda comunei Mărișel

Legendele locale spun că din Mărișel începe „împărăția lui Zamolxe”, care se întinde pe tot Defileul Răcătăului spre comuna Măguri-Răcătău. Pe lângă tradițiile sale, Mărișelul are o importanță deosebită și pentru știință. Aici se află un Observator Astronomic privat, echipat cu tehnologie de ultimă generație. Cerul senin pentru cea mai mare parte a anului permite monitorizarea stelelor și detectarea potențialelor pericole, precum și investigarea undelor radio. Observatorul atrage turiști și pasionați de astronomie, iar vara se organizează tabere pentru elevi.

Satul, întins peste munți, lacuri și văi, marchează granița dintre sălbăticie și civilizație, dintre trecut și prezent. Este un loc minunat, unde timpul curge liniștit, în armonie cu oamenii și tradițiile lor. Mărișel este, de asemenea, locul unde Avram Iancu a învins armata maghiară acum peste 150 de ani, în timpul revoluției din Transilvania.

La cca. 2 km de centrul satului se află cel mai cunoscut dintre obiectivele zonei, Țâcla Gavrii, punct de belvedere ce oferă o priveliște spectaculoasă spre Defileul Răcătăului, printre ultimele rămase sălbatice în Apuseni, fără drum sau potecă.


Comentarii Facebook