Ardealul are două cascade cu apă termală, singurele din România! Nămolul din aceste zone are proprietăți terapeutice


În Ardeal există o multitudine de locuri unice, iar multe dintre acestea sunt foarte puțin cunoscute sau promovate. Județul Harghita ascunde o adevărată bijuterie turistică a Ardealului. Cascada Toplița este singura cascadă cu ape termale din România și a doua de pe întinsul bătrânului continent. Aceasta este situată la poalele Munţilor Gurghiu, la marginea râului Mureș, într-una dintre zonele cele mai reci ale țării. Cu toate acestea, una dintre caracteristicile sale unice este că apa cascadei îngheață foarte rar sau chiar deloc, păstrându-și temperatura caldă chiar și în mijlocul iernii.

Cascada cu apă termală de la Toplița a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Suprafața totală a rezervației este de 0,5 hectare. Apa cascadei ajunge la o temperatură de 27 de grade și este foarte bogată în calciu. Apa provine din izvorul „Bradul”, din apropierea orașului.

Aspectul deosebit al cascadei se datorează culorilor schimbătoare cu care îți încântă privirea. Culorile deosebite reflectate de apă (de la alb la brun închis) se explică prin prezența travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere. Cascada este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

Cascada din județul Harghita este una cu apă caldă. În toată Europa mai există doar una similară, respectiv în Saturnia, Toscana, în Italia. Turiştii sunt surprinşi că, deşi apa cascadei este caldă, în jurul acesteia este răcoare. Este un fenomen cu totul special provocat de curenţii de aer care se formează acolo.

Cascada Toplița se află sub un izvor cald de apă termală, iar apa atinge temperaturi de 27 de grade Celsius. Printre beneficiile apei termale se numără și faptul că este foarte bogată în calciu, iar nămolul are de asemenea proprietăţi terapeutice.

cascada.jpg

Cascada Toplița, cunoscută atât pentru frumusețea sa, cât și pentru apele sale termale, a înghețat în 2022. FOTO: Facebook Cucuiet Lucica Ioana

Cascada Clocota, una dintre cele mai spectaculoase din România, este a doua cascadă cu apă termală din Ardeal

Cascada Clocota se află la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi, din judetul Hunedoara, și este una dintre cele mai frumoase din județ. Cascada se află la o distanță de aproximativ 55 de kilometri de Deva, fiind locul unde se întâlnesc mai multe izvoare termale.

Cascada Clocota a suferit o transformare naturală spectaculoasă în ultimii ani. Mai multe formațiuni calcaroase formate pe rădăcinile unor copaci de la Cascada Clocota din stațiunea Giurgiu-Băi, s-au prăbușit din cauza greutății, fără ca vreun turist să aibă de suferit în urma acestui fenomen natural. În urma prăbușirii formațiunilor calcaroase, cascada se prezintă acum ca o cădere de apă în două trepte.

Calităţile curative ale apelor minerale din această zonă sunt cunoscute încă din perioada dacică.

clocota.jpeg

Foto: gohunedoara.com

Comentarii Facebook