Un italian s-a saturat de Ardeal și vrea să plece acasă: ”Aveți un spirit de turmă. Dacă ceva e greșit, de ce nu spuneți?”


Un italian stabilit de șase ani la Sibiu a spus că s-a săturat de Ardeal și vrea să plece acasă. ”La început m-am îndrăgostit de oraș, apoi mi-am dat seama”, a mărturisit Luca.

În 2015, Luca a ajuns pentru prima dată la Sibiu. După toți anii care au urmat, are cu totul o altă impresie față de orașul și de țara în care voia să trăiască și să lase Italia în urmă.

Acum, Luca Ciccorelli are 40 de ani și vrea să se întoarcă în sudul Italiei, în orașul Foggia, de unde se trage. Acesta a luat Bac-ul în România și s-a înscris la Facultatea de Drept.

Când am venit în Sibiu m-am îndrăgostit, nu doar mi-a plăcut, era liniște, mi-a plăcut locul, nu era un fel de haos cum este la noi în Italia, cu mașinile care claxonează, care fac zgomot, cu oamenii care se ceartă. Cum s-ar zice la noi în Italia, m-am simțit în pace. Așa a fost în primul an”, a spus Luca.

Acesta se plânge că este tratat ca un sclav.A avut probleme la locul de muncă și a trecut prin momente nepălăcute.

Au încercat să mă trateze acolo ca un sclav. Eu sunt o persoană foarte atentă, eu știu, am un salariu de bază, am tichete de masă, bonus de performanță și un bonus suplimentar pentru ceea ce vând acolo.

Dacă eu știu că salariul este 2.100 de lei net, știu că am lucrat zilele respective pentru că și eu mi le-am însemnat în caietul meu, știu câte tichete de masă trebuie să iau, apoi bonusul de performanță, apoi câte produse am vândut, la final știu cât trebuie să fie salariul meu”, a mai povestit bărbatul.

El a ajuns prima dată la Sibiu în 2015, dar nu s-a stabilit acolo. El a continuat cursurile de limba română în Italia și a revenit la Sibiu în 2017. Cursul nu înseamnă doar învățarea limbii române, mergem la muzeu, la câteva evenimente, la filme, la concerte muzicale.

În anul în care am venit am nimerit la evenimentul Cântecele Munților, mi-a plăcut foarte tare că oamenii nu doar stăteau. Toți dansau, este un fel de emoție, au împărtășit și ei aspectul acesta. Mi-a atras atenția acest lucru, toți oamenii mi s-au părut egali în momentul de față”, a mărturisit Luca.

El s-a angajat la un call center, dar spune că s-a simțit discriminat la bani. A fost dat afară, a dat firma în judecată și a câștigat, dar a renunțat în cele din urmă.

O parte din motivele acestei decizii au legătură cu ceea ce a descoperit în România.

”Aveți un spirit de turmă foarte mare între voi, nu aveți acest spirit de a schimba situația”

El ar putea încerca să se mute la Cluj, dar nu crede că asta ar schimba ceva. 

România este o țară foarte frumoasă, merită mai mult decât are, dar am învățat o expresie nouă, aveți un spirit de turmă foarte mare între voi, nu aveți acest spirit de a schimba situația. Așa e la facultate, avem o problemă la facultate, să zicem, scaunele sunt rupte toate, nu doar al meu, eu am plătit taxa, tu ai plătit taxa, de ce nu spui?

Vreau să termin Facultatea de Drept, să fac un curs pentru mediator european ca să mă pot întoarce în Italia și să lucrez. Nici nu vreau să schimb orașul pentru că Clujul este mai scump decât Sibiul, Bucureștiul la fel, Timișoara și ea e mai scumpă”, a spus acesta, potrivit turnulsfatului.ro.

Comentarii Facebook