Un bărbat din Târgu Mureș a fost supus primului transplant cardiac din acest an! A primit o nouă șansă la viață la vârsta de 54 de ani


Marți, la Târgu Mureş, medicii au realizat primul transplant cardiac din acest an. Un bărbat în vârstă de 54 de ani a primit o nouă şansă la viaţă. Totul, datorită unui donator de 39 de ani, aflat în moarte cerebrală la Spitalul Universitar Bucureşti. 

Bărbatul de 54 de ani suferea de mulţi ani, dar l-a salvat gestul imens făcut de familia unui tânăr aflat în moarte cerebrală la Spitalul Universitar Bucureşti. Prelevarea s-a făcut ieri, la primele ore ale dimineţii de către o echipă de chirurgi din Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş.

„Aflat pe lista de aşteptare de doi ani, cu cardio-miopatie dilatativă, o afecțiune ireversibilă care afectează mușchiul inimii și creează o stare, bineînțeles, de o calitate vieții extrem de precară și, bineînțeles, un risc mare de deces.”, spune Horațiu Suciu, profesor universitar.

Cordul a ajuns la Târgu Mureş cu un elicopter SMURD, iar operaţia de prelevare a avut loc ieri dimineaţă în Bucureşti. Aceasta a decurs fără probleme, rapid și starea pacientului este cât se poate de mulțumitoare în momentul de faţă, spun medicii. 

E abia primul transplant de cord din acest an. Medicii spun că, în continuare, există reticenţe din partea familiilor celor care ar putea deveni donatori

În fiecare an ne propunem să facem cât de multe posibil, dar suntem limitaţi. În primul rând de numărul donatorilor şi calitatea lor.”, spune doctor Sorin Paşcanu, medic anestezist șef, pentru Observator.

Comentarii Facebook