Duminica 28 Aprilie

Tradiţia de Crăciun respectată cu sfinţenie într-un oraș din Ardeal: „Nu este doar o tradiţie, este o sărbătoare vie”


Sute de oameni s-au adunat pentru al treilea an la rând în piaţa Bolyai pentru a sărbători aprinderea primei lumânări de advent, duminică, în Târgu Mureș. Sărbătoarea tradiţională în calendarul romano-catolic începe cu patru duminici înainte de Crăciun şi are rolul de a vesti apropierea naşterii Mântuitorului. 

Adventul reprezintă aşteptarea lui Dumnezeu, perioada în care credincioșii trebuie să fie mai înțelegători și să-i ajute pe ceilalți. Tradiţia spune că până la Crăciun credincioşii trebuie să aprindă în fiecare weekend câte o lumânare. 

„Sunt patru săptămâni în care ne pregătim în spirit, în special, de această sărbătoare foarte importantă pentru creştini şi pas cu pas, duminică, după duminică ne pregătim cum se cuvine”, explică Szente Katalin, organizator, pentru Observator.

Un alt simbol este coroana de advent, care este făcută din ramuri de brad şi are patru lumănări care vor fi aprinse succesiv până la sărbătoarea Naşterii Domnului. 

Evenimentul a devenit o tradiţie în Târgu Mureş. Este deja al treilea an la rând când oamenii se adună în piaţă pentru a vesti venirea Crăciunului. 

„Nu este doar o tradiţie, este o sărbătoare vie şi din acest punct de vedere e important să păstrăm şi pentru generaţiile care urmează”, spune Soos Zoltan, primar Târgu Mureș, pentru sursa citată.

Comentarii Facebook