Duminica 28 Aprilie

Târgu Mureș se mândrește anul acesta cu cel mai controversat brad de Crăciun din țară


În Târgu Mureş a fost amplasat un brad de 10 metri, confecţionat din fulare aduse din toate colţurile lumii. Organizatorii vor să îl propună pentru a intra în Cartea Recordurilor.

La Târgu Mureș, clasicul brad de Crăciun a fost înlocuit cu o lucrare artistică inedită. O structura metalică în formă de brad a fost acoperită cu sute de fulare colorate. Bradul are 10 metri înălțime și a fost amplasat în 4 decembrie în Piața Trandafirilor și deja a stârnit o mulțime de controverse.

Reacțiile au curs pe rețelele sociale: „Foarte frumos, se asemanănă cu un coif de clovn”/ „Horror! Simbolul sărbătorilor de iarnă?/ „Ăsta e brad sau cort?”/ „Pomul ăsta de iarnă se face din covoare că sunt invitați indienii apași”/ „Mulțumim frumos, domnule primar, doar cu ocazia asta vor înțelege și copiii noștri în ce locuiesc indienii”.

„La inițiativa unei organizații civile, bradul de Crăciun de anul acesta este un simbol al unității, care transcende diferențele individuale, politice, naționale și culturale.

Motto-ul festivalului nostru este „Poveștile ne leagă!”, iar acest slogan ne încurajează să îndrăznim să ne conectăm cu noi înșine și unii cu alții, pentru a putea încetini ritmul prea alert al vieții și pentru a ajunge la propria noastră poveste. Credem că mulți oameni mici, în multe locuri mărunte, dacă fac lucruri mici pot schimba fața lumii!

Povestea unui copac infinit începe cu primul pas, al tău! Dacă ne unim visele, indiferent de cultură, naționalitate, concepții şi preconcepții putem aşeza oraşul nostru pe harta lumii în cadrul unui record Guiness. Fii şi tu parte din acest proiect!

În septembrie 2022, Festivalul Cultural Alternativ Kult s-a adresat unor organizații sau indivizi să tricoteze sau să croșeteze un fular de festival comun, format din piese cu lățimea de 20 centimetri.

Inițiativei i s-au alăturat persoane fizice, familii, organizații civile, grupuri de dans, companii multinaționale, firme mici şi mijlocii, grădinițe, universități, asociații, primării şi personalități publice, formații din țară şi de peste hotare. Fularele au sosit din Statele Unite ale Americii, Ecuador, Mongolia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Suedia și Danemarca.

Participanții la acest proiect ne-au împărtășit cele mai amuzante povești de familie născute sau repovestite în timpul tricotării. Prima prezentare publică a fularului a avut loc la Kult Fest-ul din decembrie 2022, în Palatul Culturii. În iunie 2023, în Cetatea Medievală, publicul din Târgu Mureş a putut admira piesa de peste 2.500 de metri lungime, ca element decorativ al festivalului.

Festivalul nostru se pregătește și pentru doborârea unui record Guinness, la care şi tu poți să participi, la categoria fular de festival, care trebuie să fie format din piese tricotate manual din cât mai multe țări ale lumii. Acest fular multicultural va fi expus public în decembrie, pe bradul de Crăciun al orașului la Ceasul cu Flori.

Festivalul nostru a ajuns la a patra ediție, iar seria noastră de evenimente atrage publicul cu programe literare și de arte plastice, târg de carte, expoziții neobișnuite, prelegeri, discuții, prezentări de carte, activități interactive, ateliere, toate acestea, desigur, în proximitatea esențială a muzicii, concertelor și a petrecerilor”, transmit organizatorii, potrivit romaniatv.net.

Conducerea orașului și Kult Alternativ susțin că bradul din fulare tricotate ar urma să fie propus pentru intrarea în cartea recordurilor, pentru că ar fi format din cele mai multe piese de fular ajunse din cele mai multe țări ale lumii.

oi.jpg

Comentarii Facebook