Preşedinta Ungariei a stârnit controverse, după ce a distribuit mesajul „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”, alături de imnul Ţinutului Secuiesc


Președinta Ungariei, Katalin Novak, a participat în weekend la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleul Ciuc. Aceasta a distribuit pe pagina sa oficială un videoclip cu evenimentul din România, care folosește ca și coloană sonoroă imnul Ținutului Secuiesc.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat prompt la postarea făcute de aceasta, astfel că ambasadorul Ungariei de la Bucureşti a fost contactat, pe motiv că „au fost lansate mesaje publice neadecvate".

Președinta Katalin Novak a însoţit cordonul oficial de la procesiunea religioasă de Rusalii, format din preoţi şi pelerini și având în frunte steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul. Pe 27 mai, Novak a pus un video pe Facebook care este însoțit de un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”, potrivit Europa Liberă România.

Printre participanții la pelerinajul de la Şumuleul Ciuc au fost și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, dar şi alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România sau oficiali de la Budapesta.

După filmulețul distribuit de Katalin Novak, cei de la MAE au transmis că ambasadorul Ungariei de la București a fost contactat în legătură cu cele întâmplate.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, arată comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

MAE face referire la tratatele semnate de cele două țări.

„A mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”.

Președinta Ungariei nu este la primul gest controversat din vizitele sale private din România. Anul trecut, spre exemplu, aceasta anunța în decursul uneia dintre vizitele sale private, în România, că  „îi reprezintă pe toți maghiarii, indiferent dacă aceștia locuiesc sau nu pe teritoriul Ungariei”. Și atunci, MAE a transmis un mesaj prin care arăta că „astfel de declarații nu corespund standardelor europene”.

Tot în anul 2022, Viktor Orban a fost acuzat că a ținut un discurs rasist a ținut un discurs rasist în vizita sa privată de la Băile Tușnad, în luna iulie.

În urma acestei vizite, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că discursul lui Viktor Orbán „este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”. Iohannis a transmis, atunci, că UDMR ar trebui să vină cu explicații.

Comentarii Facebook