Povestea „boierului” care a construit un loc de basm în Transilvania: „Visul meu era să-mi construiesc o casă sub pământ” - FOTO


În Transilvania, undeva la aproximativ două ore de Cluj-Napoca, există un loc de basm, un conac, ce a fost construit de un „boier” venit în Ardeal din județul Vâlcea. 

Emil Ilie Bratu, originar din județul Vâlcea, a plecat la Sibiu în anii studenției, unde a reușit să construiască un adevărat loc de basm la Cisnădioara, un conac pe care sute de turiști, atât din țara noastră, cât și din străinătate, vin să-l vadă. 

Sunt absolvent al Facultății de Inginerie de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, însă viața m-a învățat să fac de toate, de la sală de gaming, la service auto și construcții de case”, spune boierul.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe vremea când era student, a devenit manager a unei săli de jocuri pe calculator, reușind să facă bani frumoși din gaming. 

Eram înnebunit după „Age of empires” și am ajuns să-l joc zi și noapte. Pasiunea a devenit afacere în clipa în care am preluat conducerea unei săli de gaming de pe bulevardul Milea din Sibiu. Țin minte că, pe atunci, mama îmi dădea 50 de lei pe săptămână, bani de buzunar. În scurt timp am ajuns să câștig din gaming câte 1.000 de dolari americani pe lună. Stăteam la cămin și de multe ori dormeam cu banii în buzunar. Nu știam unde să-i țin”, spune el.

A terminat facultatea și a venit la Cluj, unde a avut un service auto în comuna Florești, iar după aproape doi ani s-a întors din nou la Sibiu. 

Aici am stat aproape doi ani, apoi m-am întors la Sibiu. Visul meu era să-mi construiesc o casă sub pământ, despre care citești doar în povești sau le vezi în filme”, spune proprietarul conacului. 

Timp de 7 ani, Ilie a căutat un teren pentru a-și clădi casa visurilor, casă ce avea să devină un „hotel altfel”. Într-un final, boierul nostru a reuși să cumpere un teren în Cisnădioara, la 12 kilometri de Sibiu, teren ce odată era o fostă livadă de pruni. 

Sunt peste 600 de metri pătrați construiți sub pământ. Practic, peste casă am adus vreo 700 de camioane cu pământ. Structura este rezistentă și poate susține încă 10 etaje, fără nici o problemă. A trebuit amenajat tot terenul, care însumează aproape 6.000 de metri pătrați. Am construit împrejmuirea, calea de acces și aleile în jurul casei. În toți acești ani am locuit într-o cameră amenajată sub pământ, la care ajungeam călcând pe o potecă din scânduri, să nu merg prin noroi”, a povestit Ilie. 

Și-a numit conacul după bunicul său 

Ilie povestește că bunicul său a fost un om înstărit, iar oamenii îl strigat „Boierul Ilie”. De aici și numele conacului, care este construit în amintirea bunicului său. 

Bunicul meu a fost om înstărit, până când au venit comuniștii și i-au confiscat totul. Locuia în satul Fișcălia, județul Vâlcea, la 20 de kilometri de Drăgășani. Îl chema Ilie, iar toți sătenii îi spuneau „Boieru Ilie”. Pe mine mă cheamă Ilie, așa că am decis ca această afacere să poarte denumirea de „Boierul Ilie”, în amintirea lui. A fost un om deosebit, pe care l-am iubit și respectat”, își amintește cu drag Boierul Ilie. 

Din „vistieria” proprie, actualul boier a investit peste 500.000 de euro. O sumă similară îi este necesară pentru a finisa camerele viitorului hotel.

Am devenit asociat cu un fost coleg de liceu, din Vâlcea. A crezut în visul meu și am devenit parteneri. Ne-am propus ca în trei ani să finalizăm lucrările la interior și să putem deschide partea de cazare. Mobilierul va fi din lemn masiv, accesul se va face printr-o rețea de tunele care va lega recepția de restaurant, bar și fiecare cameră. Pentru turiști va fi o veritabilă călătorie în timp”, a adăugat boierul. 

La „Boierul Ilie” ajung numeroși turiști din județul Sibiu și, în special, din zona Transilvaniei, proprietarul spunând că aceștia au un apetit special pentru destinații aparte.

Cei mai mulți sunt din Timișoara și Cluj. Au un apetit special pentru destinații aparte. Au fost zile în care am avut peste 500 de vizitatori. În apropiere este traseul dinspre Vârful Măgura. Drumeții coboară din munți și fac o popas la noi. Practic, după ce s-au minunat de frumusețea celui mai înalt pisc montan din zonă, ajung să se minuneze și de ceea ce este sub pământ”, a declarat Ilie

2024-05-22.jpg

448224968_778030111167105_7934013804129949112_n-1024x768.jpg

whatsapp-image-2023-08-29-at-21-02-43-9zc9.jpeg

Comentarii Facebook