Obicei vechi de sute de ani, păstrat într-un sat din Mureş. Vezi cum află localnicii vremea cu ajutorul unei cepe


În ultimele zile ale anului, sătenii din Hodac, judeţul Mureş, se mândresc cu un obicei vechi de sute de ani, pe care-l păstrează cu sfinţenie şi în ziua de azi. O simplă ceapă devine, în mâna lor, un calendar cu ajutorul căruia află cum va fi vremea în anul ce stă să înceapă. Totul ţine de iscusinţa „oracolului”.

Tanti Mărioara află de fiecare dată înaintea meteorologilor cum va fi vremea în noul an. A învăţat tradiţia calendarului de ceapă de la vârsta de 18 ani şi acum vrea să ajute tânăra generaţie să ducă mai departe tainele cititului în ceapă.

Bătrânii noştri, din moşi-strămoşi, nu aveau televizoare. Şi ei, în seara de Anul Nou îşi făceau calendarul de ceapă, ca să ştie cum să-şi programeze lucrurile vara”, spune Mărioara Feier. Pentru a afla cum va fi vremea în noul an e nevoie de doar trei ingrediente: ceapă roşie, sare şi răbdare, notează Observator

Se taie ceapa în două, se scoate mijlocul mai mic şi se scoate foaie cu foaie. Sarea se pune tot atâta în fiecare”, spune femeia. O noapte şi o zi se lasă ceapa la înmuiat, iar mai apoi calendarul poate fi citit, şi astfel vom şti cum va fi anul 2023.

Tanti Mărioara, predicţii pentru anul 2023

Februarie ne dăm seama că e aşa şi aşa, adică şi plouă, e şi vreme bună, pentru că sarea nu-i înmuiată toată. Este şi apă şi sare uscată. Lunile lui noiembrie şi decembrie văd că sunt ploioase. Acolo nu se poate şti, ori că ninge, ori că plouă”, explică Mărioara.

Rămâne de văzut dacă tanti Mărioara a citit bine în ceapă, iar predicţiile sale se vor adeveri în anul care stă să înceapă.


Comentarii Facebook