„Medicul inimilor” din Târgu Mureș a realizat primul transplant în 2023 și are la activ 4.000 de operații pe cord la copii


Horațiu Suciu, supranumit „medicul inimilor”, a realizat, zilele trecute, primul transplant de inimă din România în 2023. Acesta are peste 5.000 de intervenții pe cord, dintre care 4.000 au fost efectuate la copii.

O echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a efectuat, marţi, 17 ianuarie, primul transplant de cord din acest an din România, unui pacient în vârstă de 54 ani, din judeţul Caraş-Severin.

Am realizat primul transplant de cord din acest an. Un pacient de 54 de ani, din Caraș Severin, a primit un cord prelevat de la un tânăr de 39 de ani. Le mulțumesc membrilor familiei donatorului, cărora le transmit întreaga mea compasiune pentru pierderea suferită. Îi asigur că acest suprem gest uman a oferit o șansă unui om. Acesta suferea de cardiomiopatie dilatativă, care expunea pacientul nostru la risc de deces. A fost o operație reușită, devenită rutină în cadrul Institutului nostru. Suntem pregătiți oricând să facem un transplant și ne propunem să realizăm minim 12 în acest an. Ar fi o creștere semnificativă față de anul trecut, când, s-au reușit doar trei intervenții, din cauza lipsei de donatori.", a transmis, pe pagina sa de Facebook, dr. Horaţiu Suciu.

Horațiu Suciu, „medicul inimilor”

În peste 25 de ani de activitate a profesorului Suciu, în cadrul Institutului Inimii din Târgu Mureş, au fost efectuate 52 de transplanturi cardiace și un total de peste 5.000 de intervenții pe cord deschis, dintre care în jur de 4.000 la copii. 

Nu m-am orientat spre chirurgie cardiacă pediatrică neapărat, pentru că eu, în continuare, îmi desfăşor activitatea în toate domeniile chirurgiei cardiovasculare. Fac intervenţii pentru toate categoriile de vârstă, abordez toate patologiile. Aş putea spune că am o slăbiciune pentru chirurgia cardiacă pediatrică pentru că este o chirurgie de performanţă. A opera un copil este mult mai greu decât un adult pentru că un copil are altă fiziologie, un nou născut are o inimă mai mică decât o mandarină, uneori, şi evident te pune în faţa unei dificultăţi tehnice.

Nemaivorbind de spectrul patologiei lor, sunt peste 100 de afecţiuni cardiace congenitale, fiecare cu alte tipuri de intervenţii şi corecţii pe care trebuie să ţi le însuşeşti, în cadrul aceleiaşi patologii nu există doi la fel şi totul vine  din experienţă. Trebuie să ai o oarecare viziune în spaţiu, o viziune a reconstrucţiei.

E un fel de arhitectură, uneori îmi fac planul înainte să deschid bolnavul,  anticipez pe baza unei ecografii, radiografii cum va arăta corecţia şi în marea majoritate a cazurilor fac bine.", a povestitul medicul Horațiu Suciu, potrivit health.ro.

Comentarii Facebook