Duminica 28 Aprilie

Loialitate necondiționată! Un cățel își așteaptă zi de zi fostul stăpân, care a decedat în urmă cu 3 ani, în fața unei biserici părăsite din Ardeal


În biserica părăsită din Teaca, județul Bistrița-Năsăud a mai rămas un suflet. Este vorba de un cățel care își așteaptă neîncetat stăpânul care a decedat în urmă cu 3 ani. Patrupedul era al unui clopotar care muncea tocmai în această biserică, iar de la moartea acestuia cățelul a refuzat să părăsească împrejurimile, relatează scriitoarea Melania Cuc. 

,,Cățelul care locuiește într-o biserică! Despre loialitatea necondiționată, care nu ține cont de despărțire, de moarte,vreau să vorbesc azi. Să spun o poveste precum o lecție de viață. Fotografia am făcut-o în localitatea Teaca, Bistrița Năsăud - cândva un orășel bogat și multicultural…În biserica săsească din Teaca nu se mai oficiază, dar imobilul încă deține toate canoanele arhitectonice medievale, are și artefacte de cult prețioase…Dar nu despre reabilitarea, consolidarea etc a acestui edificiu vreau sa vorbesc acum și aici.

Voi spune câteva cuvinte despre cățelul care și-a găsit, în ultimii trei ani, adăpost in nava bisericii. De când fostul lui stăpân, clopotarul, a decedat, cățelul îl tot așteaptă; zi de zi este în usa bisericii. Când este ger, se strecoară în naos, și...poate ca doar el mai aude sunetul de orgă, clopotele, pe care le trăgea la ore fixe, stăpânul lui... Toți cei care trecem pe acolo, grabiti sau la plimbare, îi știm povestea.Il hrănim și vorbim cu el, dar nu ne permite sa-i invadam teritoriul. El îl așteaptă pe clopotar si ziua și noaptea. Biserica părăsită de oameni, are un sufletel. Edificiul în sine, este glorios prin veacuri si generațiile de enoriasi, nici nu mai are importanță dacă este, sau nu este trecut pe Lista Monumentelor Istorice”, a povestit scriitoarea pe o rețea de socializare. 



Comentarii Facebook