Duminica 28 Aprilie

Locul din Ardeal unde oamenii au găsit bulgări uriași de aur. Acum din vechile mine nu a rămas aproape nimic: „Pare de necrezut”


Cu mai puțin de 100 de locuitori în prezent, satul Ruda Brad din județul Hunedoara a devenit o amintire a unei epoci de aur. Acesta este considerat, ca fiind unul dintre locurile cu cele mai bogate zăcăminte de aur nativ din Europa.

În anii 2000, minele de aur din zona Bradului, Munții Metaliferi, au fost închise, lăsând în urmă un sat care, înainte, strălucea de viață cu aproximativ 600 de locuitori, mulți dintre aceștia veniți din Moldova. Satul Ruda Brad a fost cunoscut în trecut sub numele de Musariu sau Ruda Musariu.

Constantin Ochean, un fost miner care a trăit vremurile de glorie ale mineritului în Munții Metaliferi, își amintește cu melancolie: „Lucram opt ore, apoi beam o bere, citeam un ziar și ne relaxam. Acum, din vechile mine nu a mai rămas aproape nimic."

În pădurile satului se ascund ruinele fostelor exploatări miniere, guri de mină blindate și construcții de beton. Aici, au fost descoperiți bulgări uriași de aur masiv. 

„La 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională. După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic.

Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, arăta geologul Grigorie Verdeş, coordonator al volumului „Extaz şi agonie în mineritul zărăndean” (2015), potrivit adevarul.ro.

Comentarii Facebook