Leul cu ochii scoși, simbolul amuzant de pe noua stema unui oraș din Transilvania aprobată de Guvern - FOTO


Guvernul Romaniei a adoptat miercuri, 14 iulie, proiectul de hotărâre privind aprobarea stemei orașului Miercurea Nirajului, judeţul Mureș.

Stema unui oraș transilvănean: un leu cu ochii scoși

În documentele oficial se arată că: „stema orașului Miercurea Nirajului se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotungite, în al cărui câmp albastru se află un leu, întors spre dextra, rampant și leopardat, de aur, cu limba roșie scoasă, ținând cu laba dextră ridicată o săgeată de argint, care trece prin copii animalului, de la dextra spre senestra. Talpa scutului este tăiată printr-o bandă undată de argint.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificațiile elementelor însumate:

Elementul heraldic derivă din stema familiei Bocskai și amintește de faptul că Ștefan

Bocskai a fost ales principe al Transilvaniei la Miercurea Nirajului la 21 februarie 1605. Banda undată simbolizează râul Niraj, care străbate orașul și de la care derivă denumirea sa.

Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș.

Miercurea Nirajului (în maghiară Nyárádszereda) este un oraș cu populație majoritar maghiară din județul Mureș, format din localitățile componente Beu, Dumitreștii, Lăureni, Miercurea Nirajului (reședința), Moșuni, Șardu Nirajului, Tâmpa, Veța și se găsește pe cursul mijlociu al râului Niraj, la confluența acestuia cu Nirajul Mic, pe drumul județean Târgu Mureș - Miercurea Nirajului - Sovata. 

80023565ee95081d5c.jpg


Comentarii Facebook