FOTO. Imagini de vis în Munții Apuseni: O „plapumă” albă a acoperit Cheile Turzii


O plapumă de ceață și tăcere a cuprins în această săptămână județul Cluj. Învelit de norii albi, județul din inima Transilvaniei cucerește pe oricine cu peisajele sale spectaculoase. 

O imagine de poveste a fost surprinsă de un fotograf clujean la Cheile Turzii, acolo unde ceața a coborât sub forma unei „plapume” călduroase, care ascunde aria protejată de ochii lumii.

Cheile Turzii fac parte dintr-o arie protejată de interes național aflată în Județul Cluj, la doar 6 kilometri de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate. Acestea au o lungime de 1300 de metri și o înălțime a pereților de până la 200 de metri. 

cheile.jpeg

Foto: Moldovan Dan - Landscape Photographer

Cheile ocupă o suprafață de 324 de hectare și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate. Aici poți vedea un peisaj carstic de o sălbăticie impresionantă. De la stânci înalte și abrupte, arcade și creste ascuțite, până la peste 1.000 de specii de plante, animale și fluturi. Cheile Turzii sunt formate din rocă calcaroasă care s-a depus în urmă cu circa 150 de milioane de ani. Masivul de calcar a fost ridicat treptat spre suprafață, în timp ce apele văii Hășdate au săpat și au mutat rocile. 

Comentarii Facebook