Faimosul castel din Ardeal construit după principiile unui calendar. E considerat o bijuterie a Transilvaniei: are 365 de ferestre și patru turnuri


Castelul baronului Istvan Ugron, numit și Castelul-Calendar, se află în comuna Zau de Câmpie din județul Mureș. Deși este un monument superb, castelul este destul de puțin cunoscut de turiștii ardeleni. Cu siguranță, și din cauza istoriei sale zbuciumate. 

În anul 2023, Castelul Ugron din localitatea Zau de Câmpie a fost scos la licitaţie de către Muzeul Judeţean Mureş pentru 2,1 milione de euro, motivul fiind lipsa fondurilor pentru recondiționarea acestuia.

Castelul istoric, considerat o minune arhitecturală, a fost construit după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an şi patru turnuri, reprezentând numărul de anotimpuri. E de o frumuseţe rară, ştirbită însă de delăsarea autorităţilor. Se află într-o stare avansată de degradare, iar muzeul nu mai are banii necesari pentru a-l întreţine.

Castelul care domină localitatea Zau de Câmpie a avut o istorie zbuciumată.

Ridicat la început de secol XX la comanda lui Istvan Ugron, diplomat în imperiul austro-angar, a fost confiscat de comuniști și transformat, pe rând, în centru de colectare a cerealelor, școală și centru de plasament. Din 2012 e nefolosit, iar trei ani mai târziu a devenit monument istoric. Pentru că timpul e nemilos, iar bani nu sunt, a fost scos la vânzare de autorități.

Comentarii Facebook