Descoperire valoroasă făcută de un tânăr de 27 de ani într-o pădure. Ulterior, a dat peste o adevărată comoară


Descoperirea făcută de un tânăr de 27 de ani în urmă cu o lună a dus la găsirea unei adevărate comori.

Pasionat de istorie și posesor al unii detector de metale, bărbatul a dat peste 22 de monede antice din argint, într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat, conform legii, reprezentanților administrației publice locale. Se întâmpla în luna august. De atunci, polițiștii din Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, dar și cu tânărul pasionat au continuat cercetările, iar de curând au dat peste un adevărat tezaur antic.

comoara alba.jpg

Ce spun autoritățile

„La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă ‘Macedonia Prima’, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip ‘Rădulești-Hunedoara’, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană”, au transmis autoritățile, potrivit Observator. 

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei tezaur. Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

În prezent, piesele se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.




Comentarii Facebook