Cinste lui! Un ardelean a cumpărat satul bunicilor săi ca să îl salveze


Un om de afaceri din Ardeal a cumpărat toate casele din satul natal, începând din 2003, iar acum are peste 250 de ha și 40 de case.

Micuța localitate Roșia, situată la granița judeţelor Hunedoara şi Alba, în Munţii Metaliferi, a fost părăsit rând pe rând de oameni.

Acum câțiva ani, în tot satul mai era un singur locuitor, respectiv un bătrân de 77 de ani care refuza să plece din locul în care a trăise o viață întreagă.

Unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Valea Jiului, Emil Părău, s-a pus pe cumpărat case în satul Roșia, pentruj a salva zona.

Omul de afaceri hunedorean s-a gândit să urmeze exemplul dat de prinţul Charles, care a săvârşit minuni la Viscri şi în alte sate transilvănene, şi s-a apucat de renovarea câtorva case, pentru a da viaţă satului Roşia şi a-l transforma într-o aşezare turistică, un adevărat muzeu viu, în care vizitatorii care doresc să să se poată bucura câteva zile de linişte şi de trai patriarhal, să găsească în cămări toate merindele pe care le aveau ţăranii odinioară, de la carnea afumată ţinută în untură şi murături până la legumele din grădină şi butoiul cu răchie, să se gospodărească singuri şi să reînvie vechi meşteşuguri şi obiceiuri, precum claca şi şezătorile, unde se depănau fel de fel de poveşti, să trăiască aidoma ţăranilor de altădată.

sat3.jpg

Prima dată eu am venit să îmi aranjez terenurile bunicilor, care aveau 9-10 hectare. Dar nu toate la un loc - unele în țarină, altele în islaz. Eu le știam bine. Restul erau împădurite. După ce le-am pus la punct cât de cât, mă întrebam ce să fac cu fânul? Și am cumpărat 300 de oi, le-am dus acolo, și apoi au început cei de acolo să-mi spună că trec cu oile pe terenurile lor. Și, deși nu treceau, mi-au oferit la vânzare. Mai era un vecin cu terenuri îngrijite și mi-a spus că costă 11.000 de lei. El credea că e mult. Eu i-am dat 12.000 lei. Și atunci au început să vină mai mulți. Oamenii nu voiau să muncească terenurile, voiau să scape de ele. Și în 3 ani de zile, cu banii cu care alții ar cumpăra o mașină – și nu grozavă – eu am cumpărat tot satul – 250 de hectare”, a spus omul de afaceri pentru life.ro.

sat4.jpg

Comentarii Facebook