Cea mai complicată încuietoare din lume se află în Ardeal! Ușa se închide cu 19 zăvoare metalice


Construită în 1515, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima internaţională după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială. 

Cu acest prilej, a primit un premiu pentru frumoasa şi complexa încuietoare cu care era înzestrată, compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte. World Record Academy a stabilit în 2022 faptul că uşa sacristiei din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”.

ll.png

„O bijuterie a tehnologiei medievale" - aşa au descris cei de la World Record Academy sistemul uşii

Sacristia reprezintă un spațiu în care preotul se pregătește pentru a oficia slujba. Aici, părintele își depozitează veșmintele liturgice, dar și cele mai prețioase obiecte de cult ale bisericii. În Biertan, comunitatea locală a utilizat sacristia nu doar pentru scopurile religioase, ci și pentru a-și păstra în siguranță banii atunci când erau expuși amenințărilor de război. 

Uşa a fost confecţionată din scânduri groase de stejar de meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara, la 1515, pe ea fiind montată o încuietoare metalică ce era acţionată prin intermediul unei manivele şi a unei chei. Practic, uşa are 19 zăvoare metalice dispuse împrejur, toate fiind conectate între ele. 

Ușa a fost construită dintr-un panou de suport din stejar, pe care au fost fixate rama și tăbliile ornamentate. Aceasta păstrează toate elementele de feronerie originale (mâner, șild, balamale, broască) şi un zăvor complex care, prin rotire, blochează uşa în 15 puncte, fapt care i-a conferit un renume internațional în urma participării în 1900 la Expoziția Mondială din Paris.

9.jpeg


Comentarii Facebook