Duminica 28 Aprilie

După Bihor, Clujul primește lecții usturătoare și de la Baia Mare: Pasaj subteran de 650 de metri - VIDEO


Un pasaj suprateran cu o lungime de 650 de metri va fi construit în sudul municipiului Baia Mare la ”Italsofa-Groși”, cu finanțare prin PNRR, anunță Compania de Drumuri care a depus aplicația de finanțare.

Clujul ar avea nevoie de astfel de pasaje în mai multe zone ale orașului, dar de 20 de ani de cânt Emil Boc este primar nu a făcut niciunul, deși a promis. 

Contractul pentru execuția pasajului de la intersecția Centurii Baia Mare cu Drumul Județean 182 B are o valoare de 62 de milioane de lei și va fi semnat cu Antrepriza Reparații și Lucrări Cluj (ARL), constructor din Grupul Strabag.

Valoarea totală a proiectului este de 15,6 milioane Euro, iar prin PNRR finanțarea va fi de aproape 4 milioane de Euro, potrivit unui comunicat CNAIR. Durata de execuție este de 12 luni, iar atribuirea către Strabag se va face după ce Ministerul Transporturilor/CNAIR semnează contractul de finanțare PNRR, potrivit publicației locale 2mnews.ro.

COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și  depus, în data de 28.12.2023, Cererea de Finanțare pentru proiectul “Pasaj Italsofa (Baia Mare- Grosi)” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 4-Transport sustenabil, Reforma R1-Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră/Investiția I3-Dezvoltarea infrastructurii rutiere pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.

Obiectivul general ale proiectului:Proiectul are ca obiect creșterea mobilității pe rețeaua de infrastructură rutieră TEN-T, asigurând creșterea gradului de siguranță rutieră în aria de incidență a orașului Baia Mare, prin scăderea numărului de accidente rutiere și fluidizarea traficului. In prezent intersectia dinte drumul judetean DJ182B si centura Baia Mare se face la nivel, in conditii grele de circulatie. Prin realizarea obiectivului propus se doreste ca in aceasta zona sa creasca numarul si importanta investitiilor atrase si dezvoltarea celor existente, asigurandu-se totodata si furnizarea unor conditii de viata adecvate.

Obiectivele specifice ale proiectului: constau in elaborarea documentatiilor tehnice pentru semnarea contractelor; derularea contractelor si eliminarea punctelor negre/hotspoturi prevazute in analiza cost- beneficiu. Se vor executa urmatoarele lucrari: un pasaj suprateran in lungime de 650 m alcatuit din 11 deschideri (331,05 m) si doua rampe in lungime totala de 318,95 m; amenajarea unui sens giratoriu cu doua benzi de circulatie sub pasajul proiectat; pod pe Varianta de ocolire Baia Mare la km 5+110; pod pe DJ 182B la km 3+870; podet pe DJ 182B la km 3+617.

Valoarea totală a  proiectului este de 15.699.792,00 Euro din care sprijin din partea Uniunii Europene este de 3.724.144,10 Euro, contributia publica nationala este de 9.488.645,49 Euro iar TVA aferent reprezinta 2.487.002,41 Euro”, a transmis CNAIR.

Pentru Pasajul Clubul Văcarilor Baia Mare -Recea (DN 1 C), CJ Maramureș a primit șase oferte de la constructori.

Comentarii Facebook