Aventuri halucinante cu statul! O primărie amenință un localnic cu judecata, pentru că a pierdut un proces cu Biserica greco-catolică din cauza lui


Primarul din localitatea Săcel, județul Maramureș, i-a trimis acasă unui localnic o scrisoare ce seamănă cu o somație de dinainte de 1989 și aduce aminte de prigoană comunistă împotriva greco-catolicilor. 

Localnicul din Săcel, Ioan Grad, este somat că va fi dat în judecată, pentru că ar fi găzduit în locuința lui un locaș de cult ”clandestin”, ceea ce a dus la pierderea unor terenuri de către Primărie. 

Către

Domnul Grad loan, din Săcel nr 1444 jud. Maramureș

Prin prezenta vă comunicăm faptul că, datorită complicității d-voastră cu reprezentanții episcopiei greco-catolice, ați permis și înființat în casa d-voastră, în mod clandestin, un locaș de cult religios greco-catolic, situație în care ați încercat să atrageți persoane către cultul sus menționat, deși în comuna noastră nu există credincioși decât ortodocși.

Datorită atitudinii d-voastră manifestată împotriva comunei noastre, am pierdut din patrimoniul localității două terenuri de valoare mare și urmează să plătim suma de 51679,10 lei, conform somației emise de către BEJ Pintea Bogdan loan, în DS.678/2021, către catolici.

Drept urmare, o să vă chemăm în instanța de judecată,pentru a recupera de la d-voastră această sumă”, a semnat primarul Gavrilă Dologa, din localitatea Săcel, județul Maramureș.

Știri de Cluj l-a sunat pe primarul din Săcel și acesta a oferit detalii. 

La noi, în Săcel, toți credincioșii au fost catolici. Prin 1894, oamenii au cedat ceva terenuri către Biserica Greco-Catolică. Ulterior toți au trecut la ortodoxism și terenurile au fost confiscate de comuniști. 

În Săcel, nu au mai rămas credincioși greco-catolici. Acest cetățean, cu preotul greco-catolic de la Dragomirești au încercat să atragă credincioși și au înființat într-o cameră din casă o biserică clandestină. Duminica face slujbe cu 3 - 4 cetățeni, care sunt tot ortodocşi, și nu știu cum i-a ademenit”, a relatat primarul Dologa. 

Acesta susține că preotul din Dragomirești a pus totul la cale și a înființat biserica clandestină, pentru a putea lua terenurile confiscate de comuniști. 

Greco-catolicii au încercat să recupereze terenurile, dar nu au putut recupera dacă nu au avut biserică în comună. Acest cetățean, Ioan Grad, a fost complice pentru că i-a amăgit să facă o biserică în casă la el. Au recuperat terenurile dorite, dar pentru că nu i-am pus în posesie au cerut despăgubiri în instanță și mai avem de achitat 55.000 de lei. L-am somat pe considerentul că poate le arată că primarul l-a amenințat cu instanța de judecată și atunci greco-catolicii să renunțe la recuperarea celor 55.000 de lei și să rămână numai cu terenurile primite”, a mai spus edilul. 

El a recunoscut că somația trimisă cetățeanului nu s-a făcut după consultarea unui avocat. ”După ce plătim banii, când ajungem în instanță vom cere recuperarea banilor de la el. Vom angaja un avocat și, dacă ne spune să dăm și biserica în judecată, vom chema și biserica în proces alături de acest cetățean”, a mai spus Gavrilă Dologa.

WhatsApp Image 2021-10-18 at 10.11.17.jpeg

-------------------

UPDATE

Episcopia Greco-Catolică de Maramureș condamnă dur amenințările prmarului:

În urma informațiilor apărute în presă, cu privire la situația creată în comuna Săcel, între primarul comunei, domnul Gavrilă Dologa și un credincios greco-catolic, Episcopia Greco-Catolică de Maramureș dorește să vină cu anumite precizări și clarificări, manifestându-și totodată profunda mâhnire și totalul dezacord legat de această situație.

În adresa nr. 3517/12.10.2021, primarul comunei Săcel, domnul Gavrilă Dologa amenința un localnic, care a pus la dispoziția comunității greco-catolice un loc de desfășurare a serviciilor religioase, cu chemarea în judecată pentru a recupera o sumă de bani, pe care trebuie să o plătească Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș,  deoarece nu a pus în aplicare o sentință definitivă și irevocabilă a Tribunalului Maramureș.

În anul 2005 Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a încercat, prin proces, să recupereze două proprietăți care i-au aparținut și care au fost confiscate de Statul comunist ateu. Având câștig de cauză asupra acestor bunuri, printr-o sentință definitivă și ireveocabilă dată de Tribunalul Maramureș în anul 2016, în al treilea ciclu procesual, Primăria Săcel urma să pună în posesie Episcopia Greco-Catolică de Maramureș cu aceste două proprietăți. Tergiversând această punere în posesie, din rea voință, domnul Gavrilă Dologa urmează să plătească penalități pentru nepunerea în posesie a acestor proprietăți care, de fapt, revin proprietarului de drept.

Faptul că un om de bună credință a pus la dispoziția comunității greco-catolice din Săcel un spațiu pentru un loc de desfășurare a serviciilor religioase, pentru ca cei care doresc să mărturisească credința creștină în confesiunea greco-catolică, de care părinții și bunicii lor au fost despărțiți în mod abuziv în anul de tristă amintire 1948, nu înseamnă că a încălcat vreo lege în vigoare sau a adus vreun prejudiciu comunității locale, ci mai degrabă ignorarea și nerespectarea legii de către primar aduce prejudiciu comunei Săcel.

Contrar celor afirmate, în aceeași adresă, de către domnul primar Gavrilă Dologa, Parohia Greco-Catolică din Săcel funcționează legal și nu clandestin, așa cum afirmă Domnia Sa, figurând în Statul de Funcții și Personal al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, statut aprobat de Secretariatul de Stat pentru Culte.

Este îngrijorător faptul că un edil de comună și un reprezentant al tuturor localnicilor recurge la astfel de amenințări care ne duc cu gândul la perioada de tristă amintire, când drepturile religioase și confesionale erau îngrădite de brațul secular al statului ateu.

De asemenea dorim să-i amintim domnului primar că, contrar celor afirmate de dânsul, în anul 1948, când a fost suprimată Biserica Greco-Catolică din România, de către cei fără de Dumnezeu, comunitatea greco-catolică din Săcel număra 2018 suflete, avea diferite proprietăți, printre care și biserica de zid din localitate, edificată în anul 1900 și consacrată în anul 1912 de către episcopul greco-catolic de Gherla, Vasile Hossu.

Apreciem reacția diferitelor canale de știri media care s-au autosesizat cu privire la această amenințare și în același timp ne manifestăm îngrijorarea pentru presiunea, hărțuielile și amenințările la care sunt supuși credincioșii noștri pentru simplul fapt că doresc să-și manifeste credința în mod simplu, nevinovat și neamenințător.

Totodată Biserica Greco-Catolică își rezervă dreptul de a apela la toate soluțiile legale pentru a-și apăra drepturile, credincioșii și demnitatea de care a dat dovadă dintotdeauna, indiferent de vicisitudinile vremii”.

Comentarii Facebook