Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Vezi ce pensie poți primi și la ce vârstă, chiar dacă nu ai contribuții destule

Pensionarea vine cu o serie de probleme de adaptare pentru individ, dar cea mai mare dintre problemele oamenilor este teamă că nu vor avea pensie sau că aceasta va fi foarte mică. Ei bine, în România legislația prevede că , chiar și atunci când nu ai cotizat suficient la sistemul de asigurări, statul îți va da o pensie, numită pensie socială. Trebuie, însă să ai un stagiu minim stabilit prin lege de cotizare.

Scopul acesteia este de a asigura un venim minim persoanelor vârstinice care nu au acumulat contribuții suficiente la sistemul de pensii. Pensia se mai numește și pensia minimă garantată.

Pentru orice informații, sună la Casa de Pensii pentru a afla dacă te încadrezi și ce drepturi ai.


Ce este pensia socială?

Pensia socială, cunoscută și sub denumirea de pensie minimă garantată, este un beneficiu destinat să sprijine persoanele vârstnice care nu au o pensie suficientă sau care, din diverse motive, nu au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă, potrivit Legal Badger

În egală măsură, beneficiază de pensia socială și pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari.

Criteriile pe baza cărora se dă aceasta pensie sunt legate de venituri li vechimea în muncă și trebuie să asigure un venit minim garatat celor care nu au suficiente venituri. 

La ce vârstă poți primi pensie socială? 

Pensie socială poți să primești doar când ajungi la vârsta standard de pensionare, și anume 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, cu un plan gradual de aliniere a vârstei de pensionare a femeilor la cea a bărbaților până în anul 2030.

Valoarea acesteia nu este mare, dar pentru cei care nu au venituri este ca o gură de aer pentru a putea supraviețui. Începând cu 1 ianuarie 2024, această pensie a fost stabilită la suma de 1.281 de lei pe lună.

Evident va trebui să depui și niște documente: cerere de pensionare – se obține de la casa teritorială de pensii și se completează cu informații personale și detalii legate de cariera profesională;

  • acte de identitate ale solicitantului – pentru verificarea vârstei și identității acestuia;
  • documente doveditoare ale vechimii în muncă, precum: -carnetul de muncă; – adeverințe de la angajatori; – alte documente care atestă perioadele de activitate profesională;
  • documente care să ateste veniturile – necesare pentru a determina eligibilitatea pentru pensia minimă garantată.

Comentarii Facebook