Secretul salarial va fi eliminat prin lege! Firmele, obligate să afișeze veniturile pe care le oferă/Angajații vor putea afla și veniturile colegilor


Până în anul 2026, afișarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile, potrivit unei directive europene. 

Parlamentul European a votat în favoarea sprijinirii unei noi directive europene care ar obliga firmele să ofere informații ce permit compararea salariilor.

Pe cea mai mare platformă de recrutare din România, peste 40% dintre anunțurile de angajări au salariul afișat și sunt job-urile care se ocupă primele. Candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

„Domeniile care dau dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență salarială sunt retail-ul, zona de servicii, zona de construcții, zona auto, chiar și turismul și horeca”, a precizat Ana Călugăru, head of communications.

Uniunea Europeană a stabilit că până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informații despre veniturile colegilor.

Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale dintre femei și bărbați.

Statele membre vor trebui să instituie sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele. Un lucrător care a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a normelor va avea dreptul de a solicita despăgubiri.

Comentarii Facebook