Denunţătorul generalilor Coldea şi Dumbravă scapă de închisoare. Judecătorii din Cluj i-au anulat condamnarea de 4 ani / Ce se întâmplă cu dosarul


Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a obținut miercuri, 9 aprilie 2025, anularea sentinței de patru ani de închisoare pronunțate în primă instanță în dosarul privind o fraudă cu fonduri europene de circa trei milioane de euro. Decizia este definitivă și a fost luată de judecătorii Curții de Apel Cluj, care au dispus reluarea procesului de la zero.

Acesta este primul caz anchetat în România de Parchetul European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kövesi. 

Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, acuzându-i că i-au cerut 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare în dosarul de fraude cu fonduri europene.

Omul de afaceri a fost trimis în judecată în toamna lui 2022, iar în februarie 2024, Tribunalul București l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru folosirea de documente false și spălare de bani. Totodată, instanța stabilise ca acesta să restituie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de peste 14,4 milioane lei.

La apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, iar această ultimă instanța a dispus anularea condamnării, urmând ca procesul să se reia de la zero.

Admite apelurile formulate de inculpații H.R.C. și SC S. I. I. SRL împotriva sentinței penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunțată de Tribunalul București pe care o desființează în întregime, cu consecința trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj. Menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr.1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a Parchetului European - EPPO - Biroul Central București, cu privire la bunurile inculpaților H. R. C. și SC S. I. I.SRL, până la concurența sumei de 14.440.459 lei în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracțiune. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

Conform anchetei EPPO, Cătălin Hideg ar fi obținut ilegal finanțări europene pentru proiectul RECUMED, ce urmărea înființarea unui centru de cercetare în domeniul recuperării medicale. Pentru a câștiga contractul, ar fi folosit declarații și documente false privind achiziția de echipamente și lucrări de construcții.

Între 2018 și 2020, firma sa ar fi primit fonduri nerambursabile de peste trei milioane de euro, în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei firme din Spania. Ancheta susține că cei doi au mimat o procedură legală de achiziții, folosind oferte fictive și documente falsificate pentru a demonstra eligibilitatea companiei spaniole.

Mai mult, după obținerea banilor, aceștia ar fi fost transferați în conturile firmei din Spania și apoi redirecționați prin entități intermediare din Cipru și Portugalia, pentru a ajunge înapoi la beneficiarul inițial din România, pe baza unor facturi false. Valoarea reală a echipamentelor cumpărate ar fi fost de patru ori mai mică decât cea declarată, iar prețurile au fost umflate prin mai multe tranzacții succesive.

Cătălin Hideg a mai fost în atenția publicului în perioada pandemiei, când una dintre firmele sale, specializată în distribuția de băuturi alcoolice și alimente, a furnizat statului român 1,7 milioane de măști la prețuri considerate excesive.

Comentarii Facebook