Cine este judecătorul clujean ce condamnă fără milă politicienii corupți și căruia i se pun „bețe în roate”: Ultima „victimă”- fostul ministru al Sănătății
Cine este judecătorul clujean care condamnă fără milă politicienii corupți: Ultima „victimă”condamnată, fostul ministru al Sănătății, pentru luare de mită
Judecătorul clujean Mihai Ștefan Ghica are 39 de ani și este unul dintre magistrații care nu au ezitat să condamne cu fermitate politicienii și demnitarii implicați în acte de corupție. El a făcut parte din completul de la Curtea de Apel Cluj care, vineri, 6 iunie 2025, a pronunțat condamnarea fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită.
Ghica s-a remarcat prin faptul că pedepsește dur oficialii corupți — printre cei condamnați de el se numără și fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, căruia i-a dat o sentință definitivă de 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție.
Judecătorul are o carieră solidă în magistratură, având experiență anterioară la Judecătoriile Dej și Cluj-Napoca, dar și la Tribunalul Cluj. Este cunoscut pentru modul profesionist în care soluționează dosarele penale complexe. Spre exemplu, în cazul lui Cătălin Cherecheș, dosarul a stat blocat timp de patru ani, iar el a fost al treilea judecător care a preluat cauza. În doar doi ani, Ghica a readministrat întregul probatoriu și a pronunțat condamnarea, a remarcat profesorul Ionel Stoica de la Universitatea București.
Pe lângă activitatea sa de magistrat, Mihai Ștefan Ghica este și cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde predă disciplina „Drept penal – Partea specială”. Este un magistrat de care sistemul are nevoie, mai ales în instanțele superioare, dar și în instituții precum Consiliul Superior al Magistraturii sau Înalta Curte de Casație și Justiție.
Sentința în cazul Sorinei Pintea, un document de peste 200 de pagini, arată clar motivarea deciziei. Deși pedeapsa inițială era de 4 ani și 9 luni, aceasta a fost redusă din cauza problemelor medicale ale inculpatei. În motivare se arată că Pintea, care suferea de o boală autoimună ireversibilă, a cerut și primit sume de aproximativ 170.000 de lei dintr-un contract finanțat în proporție de 90% de Ministerul Sănătății. Acești bani ar fi trebuit folosiți pentru amenajarea unui bloc operator, sală de chirurgie cardiovasculară și toracică, dar și alte spații adiacente, pentru a crea condiții bune de tratament pentru pacienți. Judecătorul Ghica subliniază în decizie faptul că luarea mitei în acest context are o componentă morală și socială extrem de gravă, afectând direct persoanele vulnerabile care depind de serviciile medicale. În plus, inculpata intenționa să perceapă și comisioane pentru contractele viitoare, ceea ce arată o lipsă de integritate inacceptabilă.
Iată un fragment din motivare:
„Ceea ce este de remarcat în cauză este că tocmai inculpata (fost ministru al Sănătății), persoană care suferea de o boală autoimună și ireversibilă, a solicitat și primit sume necuvenite în cuantum ridicat (în total 170.000 lei – echivalentul a 35.000 euro) dintr-un contract de achiziție publică finanțat cu fonduri de la Ministerul Sănătății (90%). Aceste sume erau destinate tocmai pentru a crea condiții bune de tratament și intervenție asupra bolnavilor – amenajare bloc operator, sală de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente. Bolnavii sunt într-o poziție vulnerabilă și depind de serviciile medicale. Luarea de mită din banii alocați pentru proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare are o componentă morală și socială care reflectă o lipsă inacceptabilă de responsabilitate și integritate. Nu poate fi neglijată nici preocuparea inculpatei de a percepe comisioane mai mari pentru viitor (10% din valoarea unor asemenea contracte)”.
Deși are o carieră impecabilă și o reputație de magistrat integru, Mihai Ștefan Ghica s-a confruntat cu numeroase obstacole în sistem, a observat profesorul universitar Ionel Stoica, de la Universitatea București. În 2017, a participat la protestele magistraților împotriva modificărilor Legilor Justiției, avertizând că acestea vor afecta grav drepturile cetățenilor și eficiența Justiției. Din păcate, avertismentele sale s-au adeverit.
În 2022, promovarea sa de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj a fost blocată, ceea ce l-a determinat să dea în judecată Consiliul Superior al Magistraturii. În același an, a candidat pentru un loc în CSM, obținând cele mai multe voturi în primul tur, inclusiv mai multe decât contracandidatul susținut de Lia Savonea, însă nu a obținut majoritatea absolută și a pierdut în turul al doilea.
În paralel, Inspecția Judiciară a deschis o acțiune disciplinară împotriva sa exact în momentul în care și-a anunțat candidatura la CSM. Deși inițial cazul fusese clasat, a fost redeschis ulterior după o intervenție a președintelui CSM de atunci, Marian Buda. Șefa Inspecției Judiciare, Roxana Petcu, a reluat cercetările, iar dosarul a fost clasat definitiv în 2023.
În prezent, în Justiție sunt în curs două proceduri importante pentru numirea unor magistrați-șefi, iar în acest context Roxana Petcu este singura candidată la șefia Inspecției Judiciare, iar Lia Savonea vizează funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a mai precizat profesorul Ionel Stoica de la Universitatea București. Totodată, situația lui Mihai Ștefan Ghica ilustrează dificultățile cu care se confruntă magistrații integri care încearcă să promoveze în sistem în pofida rezistenței create de rețelele de interese.
11 Comentarii
S-ar putea zice că e chitit pe moroşeni, dar nu din cauza ca îs ăia hoți şi corupți. Ei si sfinții!
Doar asa....o mica observatie: boala autoimuna ireversibila au milioane de oameni de pe planeta. Inseamna ca nu se vindeca niciodata. Inseamna ca mori "cu ea", dar nu mori "de ea". Adica poti trai linistit pana la 100 de ani cu boala autoimuna. Asa ca madam hoata de la psd, mai lasa lacrimile alea de crocodil !
Pe când Boc, varga de la cfr, Dancu, etc?
Piedone al justitiei ! De ar fi toti asa ne-ar scapa de coruptii din politica.
@Clujeanul:
Da mă cum sa nu! Ca piedone e curat ca lacrima!
....
Sunt terminați pintea și Cherecheș de la condamnările date de lasatura regateneasca Ghica...tuciuriu făcut de secu judeu..baaa sulas ăștia doi au furat la greu ani de zile ...vine Ghica și se pronunța cu 5..cu 3.. anișori.. ce sa mai zicem de gunoaiele din prima linie Boc,tarcea,rus,Pantelimon tise,neag,etc care jefuiesc la greu banii publici...dacă… Citeste mai departe
@Soc: băi cap de plută, la judecătorie nu merge cu ce știi , se merge pe probe, grele, solide(ire***abile)…Cu de ăștia ca tine nici cum nu e bine, dacă le dă ani de pușcărie, nu e bine ca sunt puțini, dacă nu le dă, nu e bine…. Există legi (din păcate unele proaste și interpretabile) și de aici sentințele sunt cum sunt….
@Soc: Si ce vrei, sa-i duca in curte si sa tureze motorul la un camion sa nu auda altii impuscaturille?... El aplica o lege, asa cum o asistenta face trantamentul dat de doctor!
Greu nu?
Sscapă într un 1 și o lună
@bloc: Ești optimist, scapă scroafa asta chiar mai repede ...