Ce coșmar trăiește o clujeancă ce i-a împrumutat mașina unui „prieten”: De 6 ani se luptă prin tribunale să îi dea Opel-ul înapoi! Încă nu l-a recuperat
Ce a pățit o clujeancă după ce i-a împrumutat mașina unui prieten: După aproape 6 ani de chin prin tribunale, încă nu și-a primit înapoi autoturismul
Totul a început la începutul anului 2019, când clujeanca i-a încredințat voluntar autoturismul personal – un Opel alb – unui prieten, fără să semneze vreo hârtie. Gestul avea un scop temporar, însă bărbatul nu a mai vrut să returneze vehiculul. Situația a degenerat, iar femeia a fost nevoită să apeleze la instanță pentru a-și revendica mașina.
După ce a aflat că autoturismul a fost implicat într-un accident rutier, victima a depus și o plângere penală pentru abuz de încredere, însă dosarul a fost clasat pe motiv de tardivitate. Astfel, singura cale rămasă a fost o acțiune civilă.
Reclamanta a cerut în instanță:
-
restituirea autoturismului în maximum 10 zile,
-
plata a 300 de lei/lună ca despăgubire pentru lipsa de folosință a mașinii din decembrie 2022 până la predarea efectivă,
-
și recuperarea cheltuielilor de judecată.
Decizia Judecătoriei Cluj
Judecătoria Cluj a admis în parte cererea, printr-o sentință civilă pronunțată pe 6 iunie 2025:
-
Pârâtul a fost obligat să restituie femeii autoturismul Opel, înmatriculat pe numele acesteia din februarie 2019, și care are numărul de identificare (seria de șasiu) W0L0TGF0818157517.
-
Acesta va trebui, de asemenea, să îi plătească reclamantei daune interese de 300 lei pe lună, începând cu data de 5 decembrie 2022 și până la predarea efectivă a autoturismului.
-
Instanța a respins însă cererea privind termenul de 10 zile pentru restituire, arătând că hotărârea nu este executorie, iar restituirea se va face doar după rămânerea definitivă a deciziei.
-
Pârâtul va suporta și cheltuielile de judecată, de 44 lei, reprezentând taxa de timbru.
Judecătorii au reținut că femeia este în mod clar proprietara autoturismului, dovadă fiind contractul de vânzare-cumpărare din noiembrie 2018 și evidențele autorităților. În schimb, pârâtul nu a prezentat niciun act care să justifice de ce a păstrat mașina atâta timp și nici nu a oferit un răspuns în instanță, necontestând acțiunea.
Decizia nu este definitivă
Hotărârea Judecătoriei Cluj poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, iar cererea trebuie depusă la Judecătoria Cluj, în caz contrar fiind lovită de nulitate.
Cu toate acestea, chiar dacă a câștigat procesul în primă instanță, femeia nu își poate recupera încă mașina, fiind nevoită să aștepte fie expirarea termenului de apel, fie o decizie definitivă în calea de atac, dacă va fi formulată.
Așa că aveți grijă când încheiați înțelegeri verbale, fără acoperire juridică. După aproape 6 ani, clujeanca încă nu a reușit să își recapete autoturismul, deși este proprietara de drept.
8 Comentarii
asta numai la rrumani se poate...."facere de bine. foootere de mama"....
Asta da justiție...plătiți regește niste gunoaie..
declara masina furata, boul face puscarie, problema rezolvata
@analfa: mai precis tu crezi ca solutia e sa declare un lucru fals,fapt pedepsit de lege.mare destept esti
Povesti cu pesti...
Orice masina vine cu 2 chei, daca nu iti elibereaza alta la reprezentanta (asta daca nu esti fraier si ti toate actele in masina) ...
Te duci seara, te urci si o duci acasa...
@Kyro: Hai în curte să ți-o dau…
Lasa ca te prind cand iesi din curte...
Facerea de bine...