Unul dintre sponsorii CFR Cluj: ”Dacă U Cluj e numai o idee, atunci este una foarte costisitoare!” - Dezbatere incendiară


Daniel Metz, unul dintre sponsorii și apropiații patronului CFR Cluj, Neluțu Varga, a readus în discuție faptul că echipa U Cluj este susținută cu bani mulți de la bugetul local.

Un jurnalist clujean, Tiberiu Fărcaș, a punctat înainte de Derby -ul Clujului, de luni seara, 13 martie, că: ”Dacă aș face parte dintr-o facțiune ”U”-istă aș afișa următorul banner deseară la Derby de Cluj, CFR-U Cluj: ”U e o IDEE/Nu joacă pentru TROFEE”!”.

Unul dintre sponsorii CFR Cluj, Daniel Metz, fost CEO la NTT Data și un om influent financiar, a comentat replicat: ”Dacă este numai o idee atunci este una foarte costisitoare. Eu zic totuși că este mai mult decât atât!”.

Acest schimb de replici a redeschis subiectul sensibil al finanțării U Cluj de către Primăria Cluj-Napoca, instituție care deține de altfel și brandul U Cluj.

”Să nu se susțină din banii mei sau altora, care nu au treabă cu asta! Să plătească cine dorește. Găsiți investitori, faceți o asociație de suporteri (ca la Madrid) și administrați echipa. Și adunați trofee sau ce doriți. Pe banii voștri”, a transmis un internaut, fanilor U Cluj care s-au arătat revoltați de cele spuse de fostul om de afaceri, retras din activitate, acum profesor la UBB.

”Banii publici, dacă vrei să îi aloci în sport, trebuie să îi aloci în dezvoltarea infrastructurii - stadioane, terenuri de baschet (aici e lipsă cronică în oraș), complexe de natație (Primăria nu a investit mai nimic aici), etc. sau în sprijinul juniorilor.

Al meu joacă baschet (la U) și nu primesc nici un sprijin. Tu ai impresia că Bayern Munchen primește bani de la Primărie?! Sau Real Madrid? Sau orice altă echipă serioasă de fotbal din Europa asta? Vă iubiți echipa? Foarte bine! finanțați-o! Nu mă pune pe mine să o finanțez”, a mai spus cineva. .

Daniel Metz, vă rog să dezvoltați! Dumneavoastră, fiind în fenomen, știți mai multe, cu siguranță! Cât despre ideile care au însoțit drumul "Universității" Cluj de-a lungul vremii, mă îndoiesc că aveți cunoștință! La fel, despre principiile care au stat la baza înființării clubului românesc "U" Cluj, sunt sigur că nu sunteți în măsură să ne dați detalii! Mă miră faptul că ați reacționat la această sugestie de bun simț, făcută de către un gazetar excelent al urbei noastre, sau dacă a postat în locul dumneavoastră cel (sau cea) care vă administrează profilul, spuneți-i să fie mai atent(ă)! Nu de alta, dar, prin necunoașterea istoriei unei entități (în speță, clubul "Universitatea"), se poate cădea ușor în ridicol, iar prin afirmații care s-ar dori fine ironii, se alunecă pe panta absurdului! Este greu, într-adevăr, atunci când ești înconjurat de ceea ce înseamnă suficiență, îndestulare, să uiți, sau, mai rău, să nu știi ce înseamnă spirit! Spirit, care menține o IDEE! Da, o IDEE! Cu respect, domnule Metz!”, i-a replicat cineva profesorului Metz.

Jurnalistul Tiberiu Fărcaş a revenit, plăcut impresionat că se dezbate intens: ”Daniel Metz: Apreciez ca un acționar al Cfr Cluj intra in discutie. 2. U are un singur trofeu si alte 3 finale de cupă jucate, atat s-a putut. Cea mai buna clasare din istorie a fost in comunism, loc 3, iar in postcomunism loc 7, in epoca când U a fost club privat, epoca Walter 4. Ipoteticul banner privește strict clubul U si istoria sa, ideea pe care s-a construit în Imperiul austro-ungar și apoi în interbelic, după Unire 5. În epoca pragmatica in care trăim evident ca trofeele conteaza, U Cluj nu e construita deocamdata pentru asa ceva, ca organizare juridica mai ales, e un Ong, nu o societate le actiuni 6. Nu sunt ipocrit, nu am scris nicăieri ca nu ar fi ok ca U sa se bată la campionat, cupă, cupe europene. Dar pedigree-ul lui U nu e construit pe performanță atâta tot. În timp asta se poate schimba”.

Văzând că se încing spirtele, Daniel Metz s-a retras din discuție: ”Tiberiu Fărcaş Nu doresc să intru în detalii. Ceea ce cred este că la anvergura actuală căpătată de fenomen, U trebuie să îndrăznească mai mult, deci să câștige și trofee.

Și încă o precizare, NU sunt acționar la CFR. Nu am fost, nu sunt și nu doresc să devin.

Doar pe scurt: ani de zile am contribuit cu resurse proprii semnificative la funcționarea a două secții de sport ale clubului Universitatea. Nu simt nevoia de a intra într-un dialog bazat pe argumente, referitor la ceea ce înseamnă spiritul și mediul universitar în Cluj-Napoca.

Ce cred eu este că spiritul universitar are mult de a face cu excelența, chiar se bazează pe aceasta. De aceea, consider că echipa de fotbal a Universității trebuie să îndrăznească mai mult, să atace performanța. În rest, vă invit să păstrați decența cuvintelor spuse sau scrise de o persoana cu senioritatea Dumneavoastră”.

U Cluj a primit în 2022 un buget de 4 milioane de lei, iar, în 2023, primarul Emil Boc a anunțat că va aloca cu 18% mai mult.

Comentarii Facebook