Statistică uluitoare pentru Naționala României înainte de calificările pentru EURO 2024


În ultimii 40 de ani, tricolorii nu au reușit să se califice la turneul final dacă sufereau o înfrângere în primele două meciuri ale campaniei de calificări. Iată istoricul ”tricolorilor” în ultimele 4 decenii.

Ultima participare a României la un turneu final a fost în 2016, când pe banca ‘tricolorilor’ se afla Anghel Iordănescu. Campania de atunci avea să se sfârșească cu un singur punct obținut în grupe, într-o partidă cu Elveția. Selecționata lui Iordănescu a pierdut atunci meciul de debut al competiției cu Franța, scor 2-1, și ultima partidă din grupe, cu Albania, scor 0-1.

Istoricul naționalei cuprinde cinci participări la turnee finale ale Campionatului European. Calificările au venit de fiecare dată după începuturi fără înfrângere în primele două meciuri preliminare. 

Prima participare românească la Campionatul European a avut loc în ‘84.  Echipa României a început competiția de atunci cu două victorii, scor 3-1 cu Cipru și 2-0 cu Suedia. 

‘Tricolorii’ au lipsit de la următoarele două turnee finale, obținând câte o singură victorie în primele două meciuri ale calificărilor pentru competiția găzduită de Republica Federală Germania în ‘88 (meciul de debut avea să fie o înfrângere rușinoasă cu 4-0, într-o partidă Austria, însă s-a reușit atunci o victorie cu Spania, scor 0-1) și de Suedia în ‘92 (cele două meciuri de debut au venit cu înfrângeri pentru ‘tricolori’, 2-1 cu Scoția și 0-3 cu Bulgaria).

Prima participare după o pauză de 12 ani a venit când ”generația de aur” a început fără înfrângere preliminariile pentru EURO 1996, reușind o victorie împotriva naționalei Azerbaidjanului, scor 3-0 și să obțină un egal pe terenul Franței, scor 0-0. ‘Tricolorii’ au reușit atunci calificarea la turneul final din Anglia.

A doua calificare consecutivă avea să vină patru ani mai târziu, pe atunci, echipa națională era  pregătită de Victor Pițurcă, care reușea să pornească în campania de calificare cu 2 victorii, 7-0 cu Liechtenstein și 1-0 într-o deplasare împotriva Portugaliei. 

Europeanul din 2004 a văzut întreruperea șirului de participări la turneul final pentru Naționala României, care avea să înceapă cu o victorie, scor 3-0 obținut în Bosnia, însă ‘tricolorii’  aveau să piardă în mod neașteptat acasă, în fața Norvegiei, cu scorul de 0-1.

Naționala României și-a luat revanșa în preliminariile pentru EURO 2008, când România reușea să obțină patru puncte din primele 2 partide (2-2 cu Bulgaria și 2-0 cu Albania).

Preliminariile pentru EURO 2012 au început modest pentru echipa națională, reușind doar două egaluri în primele două meciuri, un 1-1 acasă cu Albania, urmat de un 0-0 într-o deplasare în Belarus. ‘Tricolorii‘ aveau să termine pe poziția a treia în acea grupă, la o diferență de șase puncte de locul de baraj obținut de Bosnia.

Ultima prezență a României la Campionatul European a fost în 2016, la ediția găzduită de Franța, unde în preliminarii România debuta cu două meciuri în deplasare, o victorie cu 1-0 împotriva Greciei și un egal, scor 1-1 în Ungaria.

EURO 2020, care a avut loc în 2021 din cauza pandemiei COVID, a avut printre gazde și România, însă doar ca organizatoare, nu și ca participantă. Această ediție a competiției vede Naționala României începând campania de calificări cu o înfrângere împotriva Suediei, scor 1-2 și o victorie împotriva Insulelor Feroe, scor 4-1.

În preliminariile EURO 2024, ‘tricolorii‘ vor trebui să treacă de o grupă care este, statistic, mai accesibilă. Naționala României împarte grupa de calificare cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.

România își începe drumul către competiția finală din Germania cu o deplasare în Andorra, după care urmează vizita Belarusului, la București. Ambele meciuri îi văd pe ‘tricolori‘ ca fiind favoriți. Va fi un posibil debut victorios pentru echipa lui Edi Iordănescu suficient pentru o nouă calificare?

Comentarii Facebook