Pițurcă a întocmit un raport privind activitatea de la națională. De ce s-a ratat calificarea?

 

Victor Pițurcă a întocmit un raport cu activitatea lui din ultimul an, în care a scris de ce s-a ratat calificarea la Mondiale.

 

Victor Piţurcă nu a partiipat la şedinţa Comitetului Executiv al FRF, raportul lui fiind prezentat de Mircea Sandu.

 

Raportul parțial al lui Victor Piţurcă, conform prosport.ro.

 

1.Preluarea echipei. "Am preluat echipa după ce Răzvan Lucescu şi-a dat demisia la sfârşitul lunii mai 2011... Aş vrea să menţionez faptul că echipa naţională a avut până la preluarea ei de către mine un program extrem de libertin, cu seri şi nopţi libere în primele 2-3 zile de cantonament. Din acest motiv am întâmpinat o serie de probleme de ordin disciplinar pe care a trebuit să le rezolv pe parcurs"

 

2.Debutanţi în mandatul "Piţurcă 3". Au debutat 26 de jucători: Bălgrădean (portar), Luchin, Măţel, Pleaşcă, Nica (fundaşi dreapta), Chiricheş, Găman (fundaşi centrali), Grecu (fundaş stânga), Pintilii, Neagu, Nistor, Marinescu, Hoban (mijlocaşi centrali), Adi Popa, Strătilă, Chiţu, Stoian (atacanţi laterali dreapta), Maxim, Chipciu, Bumba, Nicoară (atacanţi lateral stânga), Grozav, Goga, Rusescu, Curelea, Keşeru (atacanţi centrali). În amicalul cu Polonia (4-1) au mai jucat Vlad, Mateiu, Răduţ, Stanciu, Budescu, Alibec.

 

3.Jucători de perspectivă. "În perioada acestui mandat am adus o serie de jucători care vor reprezenta nucleul pentru preliminariile Euro 2016, principalul meu obiectiv: Silviu Lung jr, Măţel, Chiricheş, Găman, Gardoş, Latovlevici, Neagu, Nistor, Adi Popa, Chipciu, Rusescu, Alexe, Grozav, Grigore".

 

"Retragerea lui Săpunaru a fost benefică"

 

4.Posturi deficitare. Fundaş dreapta: "Retragerea unilaterală a lui Săpunaru a fost benefică pentru echipa naţională, deoarece cu jucători de acest gen nu poţi să faci performanţă... Pe acest post am fost nevoit uneori să improvizez". Fundaş stânga: "Latovlevici s-a afirmat jucând bine la Steaua, evoluţia lui la echipa naţională lăsând de dorit. Sper ca pe viitor să se maturizeze şi să evoueze constant". Mijlocaş de creaţie: "Nu reuşim să găsim un jucător care să dea cursivitate jocului". Atacant central: "Singurul atacant veritabil, Marica, nu a fost folosit titular la echipa de club... Cei din campionatul intern nu sunt jucători care să se ridice la nivelul echipei naţionale".

 

5.Barajul cu Grecia. "Jocul de la Atena l-am pregătit de o manieră în care să contracarăm forţa fizică a adversarului. În lipsa lui Chiricheş am jucat în zona centrală a apărării cu doi jucători de gabarit, dar lenţi (Gardoş, Goian), lucru ce a fost speculat de greci... Lipsa de experienţă a unor jucători şi-a pus amprenta pe multe momente ale jocului... La Bucureşti, am primit gol pe o greşeală nepermisă a lui Bogdan Stancu, am egalat, dar faza principală a jocului a fost acel penalty neacordat de arbitru şi nesemnalizat de tuşier... Faptul că am fost privaţi de absenţele (!!!) lui Tătăruşanu, Chiricheş, Pintilii la Atena, faptul că arbitrajul a fost total potrivnic, ne-au costat calificarea. Poate că şi eu am greşit din punct de vedere tactic...".

 

6.Valoarea campionatului intern. "Afirmaţia pe care am făcut-o şi care a fost contestată de anumite persoane, că avem un campionat slab, mi-o menţin în continuare... Aria de selecţie este destul de restrânsă deoarece în campionatul intern evoluează mulţi jucători străini. Echipe ca Astra, Petrolul, CFR, Vaslui au în componenţă foarte mulţi străini, fiind jocuri în care pe teren au fost maxim 1,2 sau 3 jucători români".

 

7.Concluzii finale. "Jucătorii plecaţi în ultimul an din campionatul intern în străinătate sunt rezerve, evoluează foarte puţin sau deloc; am câştigat 24 de locuri în ierarhia FIFA în doi ani şi jumătate; deşi am preluat o echipă în derivă, cu mulţi jucători tineri, fără experienţă, am reuşit să accedem în baraj; obiectivul meu a fost acela de a crea o echipă naţională nouă şi a o califica la Euro 2016...".

Comentarii Facebook