Cum l-au șantajat șefii Stelei pe Neluțu Sabău, gloria U Cluj, în 1987. ”Moțul” a ales Dinamo și a salvat-o pe Universitatea


Neluțu Sabău, ultimul mare produs al U Cluj, a fost curtat intens de Steaua și de cuibul de lideri comuniști din jurul clujului bucureștean. ”Moțul” voia să ajungă la Dinamo, dar interese de la cel mai înalt nivel voiau să îl mute în Ghencea. 

Tu nu poți pleca, Neluțule decât la Dinamo! Sufletul tău tot la “U” Cluj rămâne. Dar aici la “U” Cluj, nu poți ajunge mare. Numai așa îți poți ajuta, efectiv, echipa de suflet.”… “L-am pus în gardă că Steaua nu va ceda ușor, în ce-l privește. Că va apela, în mod cert , la intimidări, la forță. Fățiș sau mai puțin fățiș. Decisivă va fi, însă, atitudinea sa”, spunea colonelul de la Interne Dumitru Sorescu, apropiat de clubul Dinamo și de rectorul UBB Cluj, Liviu Maior. Sorescu era prieten foarte bun cu Remus Vlad, antrenorul U Cluj, care a primit promisiunea că în locul ”moțului” va primi 4 jucători, care să salveze echipa clujeană de la retrogradare. 

Fotbalist valoros, Sabău a intrat și în colimatorul cuibului de lideri comuniști de la Steaua, clubul Armatei, care au făcut tot ce au putut pentru a bloca transferul. 

Sportul clujean scrie că Sabău a fost convocat la o întâlnire de către Ion Alecsandrescu, cunoscut în fotbalul românesc drept „Sfinxul”, președintele Stelei, care cu vorbe dulci a încercat să-l convingă pe Sabău să accepte transferul la echipa Armatei. „Moțul” nu a cedat și i-a spus acestuia: ”Un gentleman își ține cuvântul, dacă e să plec de la „U” eu plec la  Dinamo”.

Ioan Ovidiu Sabău pus să curețe WC -urile

Au urmat șicane dure din partea clubului Armatei, mult mai puternic decât Dinamo. ”Regret , dar nu pot accepta să mă transfer la clubul Steaua. Respect acest mare club, un club de tradiție. Un club etalon al fotbalului românesc. Sufletul meu e pentru Dinamo”, i-a răspuns Sabău lui Ion Alecsandrescu.

Replica a fost că Sabău a fost convocat în armată și pus să spele WC-uri, în incinta stadionului Steaua. "Curăţam stadionul de seminţe. Ne trezeau uneori la 2-3 dimineaţa să descărcăm baloţi în Gara de Nord. Mai erau şi Dorinel, şi Gică Popescu. Ultimul avea o situaţie privilegiată. Am avut noroc că eram chemat la echipa mare a României", a mai spus Sabău, în jurnalul unui copil cuminte.

Ioan Ovidiu Sabu, presat și de Ilie Ceaușescu, fratele dictatorului

Generalul Ilie Ceaușescu, fratele dictatorului, a intervenit și a avut o discuție cu Ioan Ovidiu Sabău: 

- Dacă nu vei semna , vei face armata în altă parte! Dar dacă părinții tăi vor fi cu totul de altă părere?”, i-a spus Ilie Ceaușescu!

- Nu cred. Părinții mei nu pot fi decât de aceeași părere cu mine. Și chiar de n-ar fi așa tot eu decid în ce mă privește. Inima mea e tot pentru…. Dinamo”, ar fi replicat Sabău.

În cele din urmă Steaua a cedat, iar Sabău a cunoscut gloria cu Dinamo, scrie Sportul clujean, care oferă și alte detalii picante despre acest mare transfer.

În vara lui 1988, Sabău a optat pentru Dinamo, după o discuţie cu Mircea Lucescu. ”Universitatea a primit patru fotbalişti atunci, pe Prunea, Cristian Sava, M. Stoica şi Banică. Dinamo era un club mai serios decât Steaua”, a precizat Remus Vlad. 

Comentarii Facebook