Cum au apărut pariurile sportive?


Pariurile sportive reprezintă una dintre cele mai populare forme de jocuri de noroc. Este greu de spus când au apărut pariurile sportive, pentru că simplul fapt de a paria cu un prieten pe rezultatul unei competiții sportive este o formă de pariuri sportive. Pariurile sportive cresc sentimentul de camaraderie între cei care privesc o competiție sportivă și fac întreaga experiență de spectator a unui sport mult mai palpitantă. 

Fără titlu.png

Antichitatea

Primele mențiuni ale unor pariuri sportive datează de acum mai bine de 2000 de ani. Grecii erau pasionați de sport, motiv pentru care au creat Olimpiadele. Ei sunt cei care au introdus competițiile sportive în lume și cel mai probabil tot ei au fost printre primii oameni care au practicat pariuri sportive în mod organizat.

Și romanilor le plăcea să parieze pe deznodământul unui eveniment sportiv și plasau pariuri pe jocurile gladiatorilor. Ei au fost primii care au legalizat pariurile și de atunci această practică s-a răspândit în întreaga lume.

Evul Mediu

Influența crescută a bisericii în Evul Mediu nu a fost favorabilă dezvoltării pariurilor sportive. Mai bine spus, biserica mai mult a forțat pariurile sportive să se mute în subterană, contribuind la apariția unor legi care să interzică această distracție.

Dezvoltarea pariurilor sportive în Anglia și în Statele Unite ale Americii

Pariurile sportive nu au încetat niciodată să atragă oamenii, chiar dacă au fost interzise de-a lungul timpului. În Anglia secolelor al XVI-lea și al XVII-lea, se paria pe curse de cai, însă numai aristocrația avea acces la astfel de distracții. O persoană de încredere avea rolul de a strânge banii pariați și de a-i ține până când era desemnat câștigătorul.

Pariurile pe curse de cai au devenit disponibile publicului larg în timpul domniei lui Charles al II-lea, care era pasionat de pariuri sportive. Barierele sociale au fost eliminate gradual și pariurile sportive au început să fie promovate de proprietarii de baruri. Treptat au apărut primele case de pariuri și oamenii au început totodată să parieze pe diverse sporturi și chiar pe competiții neobișnuite.

Din cauza asocierii periculoase dintre pariuri sportive și alcool, guvernul britanic a interzis pariurile sportive în pub-uri și au fost deschise în loc mai multe case de pariuri.

Pariurile sportive au pătruns în Statele Unite tot prin intermediul curselor de cai, la care participau doar gentlemanii. La sfârșitul secolului al XIX-lea baseball-ul a devenit un sport profesionist și a atras cu sine și dezvoltarea pariurilor sportive. La începutul secolului trecut, primele cazinouri au apărut în Nevada, iar pariuri sportive se desfășurau pe întreg teritoriul teritoriul Americii, la limita legalității.

Pariurile sportive moderne

Creșterea numărului de sporturi pentru care se organizează competiții oficiale a dus și la dezvoltarea pariurilor sportive. În ziua de astăzi se poate paria pe orice, de la fotbal la sporturi naționale din cele mai îndepărtate țări. Caselor de pariuri existente în aproape orice localitate li se adaugă pariuri sportive online, accesibile oricând și oriunde cu condiția să folosești un dispozitiv cu conexiune la Internet.

Ce ne va rezerva viitorul pariurilor sportive? Se vorbește tot mai mult despre utilizarea tehnologiilor de realitate virtuală și realitate augmentată, care să creeze o experiență imersivă la un nivel nemaiatins până acum. Doar trecerea timpului ne va arăta ce ne rezervă viitorul!

Comentarii Facebook