Cluj: Puterea lui ”a putea”: O tânără nevăzătoare a învățat în timp record să vâslească în caiac pe lacul din Gheorgheni - FOTO


Alături de ea, alți 30 dintre tinerii speciali ai Clujului au experimentat această bucurie pentru prima dată ieri, pe apa lacului Gheorgheni, în cadrul proiectului Smile 2 Sport.

Prima activitate din cadrul programului ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, Smile 2 Sport s-a desfășurat miercuri, 25 august 2021, pe lacul Gheorgheni, din Iulius Parc. Pentru tinerii din centre de plasament, nevăzători și cu dizabilități care au participat la eveniment a fost primul contact cu un caiac sau cu o padelă. Acest lucru nu i-a oprit însă să învețe extrem de rapid regulile de bază ale acestui sport și apoi să urce în caiac alături de un profesionist pentru a pune în practică noțiunile învățate.

În județul Satu-Mare avem o colaborare cu DGASPC și copiii de acolo știu să se dea cu caiacul foarte bine. Proiectul acesta l-am adus acum în Cluj. Sunt copii din centre de plasament, cu sau fără dizabilități, alături de alți prieteni de-ai noștri, în scaune cu rotile, care sunt acum pe lac și vâslesc. Au o libertate de mișcare și o bucurie pe care o să le vedeți la fiecare activitate pe care o facem”, a declarat Ionuț Stancovici, inițiatorul proiectului și președintele Asociației Caiac SMile.

Cea mai intensă experiență au avut-o, de departe, tinerii cu deficiențe de vedere. Andrea a urcat în caiac alături de Ionuț și a vâslit pentru prima dată în viața ei. 

A fost foarte fain! Bine, asta după primele minute în care simţi instabilitatea şi îţi vine să te ţii cu degetele de ponton. Totuşi, te obişnuieşti destul de repede, iar după un timp mişcarea în sine generează mişcare”, a mărturisit, după câteva ture de lac, Andrea. 

Ionuț a completat-o: ”Iar mișcarea generează o extraordinară senzație de libertate. De ”pot, indiferent de ce mi s-a spus sau mi-am spus singur până acum”. Asta află oamenii care urcă într-un caiac și pun mâna pe vâslă: pot și dacă nu au picioare funcționale, pot și dacă nu văd, pot și dacă au crescut în casa de copii, și dacă sunt slabi, grași, curajoși sau cu frică de apă. Toate obstacolele dispar, le învingem împreună!”.

În cadrul aceluiași proiect, tot miercuri, 25 august, a avut loc și prima activitate de baschet, la care au participat atât persoane cu dizabilități, cât și tineri proveniți din medii defavorizate.

Proiectul ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” presupune practicarea, de regulă, a patru activități săptămânal: caiac (în fiecare zi de luni, între orele 11,00 și 15,00, pe Lacul Gheorgheni, din Iulius Parc), baschet (în fiecare zi de miercuri, între orele 9,00 și 11,00, la Baza Sportivă Gheorgheni, în parteneriat cu Fundația Special Olympics România), tenis de masă în parteneriat cu Clubul Sportiv Lamont, și tenis de câmp (în fiecare zi de sâmbăta, între orele 12,00 și 14,00, la Winners Club).

Proiectul “Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” este organizat de Asociaţia Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj și Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului ”Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități. 

Comentarii Facebook