Ziua Mondială fără telefon mobil. Cât putem rezista fără să apelăm la tehnologia telefonului?



Data de 6 februarie 2021 marchează Ziua Mondială fără telefon mobil, o inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă la ediția cu numărul 21.


Conform propriile spuse, Phil Marso recunoaște utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă dorește să atragă atenția asupra pericolelor pe care folosirea excesivă și dependența creată de acestea le pot avea în special asupra tinerilor, dar și societății în general.


Cu prilejul fiecărei ediții a Zilei mondiale fără telefon mobil, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una din funcțiile telefonului mobil.


Ziua Mondială fără telefon mobil, 6 februarie


În 2021, Phil Marso propune o discuție critică față de aplicațiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârșit treburi ce țin de rutina zilnică? în acest sens, Marso amintește ziua de 6 iulie 2012, atunci când în Franța rețeaua de telefonie mobilă a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. De exemplu, lipsa accesului la sistemele GPS și la hărțile electronice a dus la perturbarea traficului și la anularea sau amânarea mai multor programări și evenimente.


Ziua Mondială fără telefon mobil. Telefoanele mobile, un consumator de timp


Utilitatea aplicațiile de mobil este, de asemenea, analizată. Cât de eficiente mai sunt unele dintre acestea, în condițiile în care instalarea, încărcarea și consultarea lor presupun un consum semnificativ de timp? Phil Marso ne amintește că, până nu demult, era suficient să deținem un aparat radio pentru a asculta orice post doream. Acum, avem nevoie de aplicații dedicate pentru a accesa multe dintre aceste posturi.


Impactul avut de aplicații asupra bateriilor telefoanelor mobile determină un consum de energie electrică ridicat, care ar putea avea un impact ecologic considerabil în anii următori, având în vedere numărul imens al utilizatorilor. Este amintit un studiu din mai 2019 realizat de compania Greenspector, potrivit căruia aplicațiile consumă zilnic aproximativ 77% din capacitatea bateriei.


Ziua Mondială fără telefon mobil. 1 din 4 copii are o relație problematică cu smartphone-ul său


Nu va fi evitată nici problema ridicată de păstrarea confidențialității datelor utilizatorilor, în condițiile în care unele aplicații pot accesa nepermis informații private, precum traseul zilnic al unor persoane sau diverse preferințe personale.


Un studiu din noiembrie 2019, realizat de cercetători de la King’s College London pe baza a 41 de cercetări publicate începând cu 2011, a arătat că unul din patru copii și tineri are o relație „problematică” cu smartphone-ul, fiind folosit într-un mod similar cu o dependență comportamentală. Analiza a concluzionat că între 10% și 30% dintre copii și tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncțional, care poate duce la probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient și stări depresive.


Ziua Mondială fără telefon mobil. Numărul persoanelor care dețin un telefon mobil a crescut semnificativ în ultimii ani


Aproape 4,8 miliarde de persoane dețineau, în februarie 2020, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016.

Prima ediție a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso dorind să extindă, în acest fel, dezbaterea lansată în romanul său umoristic publicat cu doi ani înainte și intitulat „Asasinul de portabile fără un mobil aparent”.

Comentarii Facebook