WikiLeaks: Ambasada SUA a facut presiuni asupra Guvernului pentru continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania

Telegramele WikiLeaks arata ca problema finantarii lucrarilor la Autostrada Transilvania a fost de multe ori subiect de discutii si negocieri intre oficialii romani si cei americani.

 

Potrivit documentelor citate de adevarul.ro, contractul acordat de Guvernul Nastase americanilor de la Bechtel a fost subiectul unor intense negocieri intre oficiali romani si americani. In 15 decembrie 2004, dupa castigarea alegerilor de catre Traian Basescu, oficialii Ambasadei spuneau intr-o cablograma trimisa Casei Albe ca "pozitia general proamericana a lui Băsescu nu l-a impiedicat sa critice acordarea contractului Bechtel fara licitatie".

 

Intr-o nota din 3 iunie 2005, cei de la Ambasada informau autoritatile americane ca reprezentantii companiei Bechtel nu reusisera sa obtina de la Guvern plata pentru lucrarile efectuate la autostrada Brasov-Bors: "Cu perspectiva unei plati de doar 10 milioane de euro din partea Ministerului Transporturilor (suficient pentru plata unor contractori locali), si dupa intalnirea nesatisfăcătoare dintre reprezentantii Bechtel si ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, obtinuta doar prin interventia directa a Ambasadei pe langa consilierul economic al primului-ministru, Bechtel a oprit lucrarile la autostrada si a trimis acasa contractorii si lucratorii".

 

Ambasada a sugerat Guvernului SUA "sa-i convinga pe romani de pagubele pe care le poate aduce imaginii Romaniei oprirea, chiar si pentru o scurta perioada, a lucrarilor la Autostrada Transilvania, fiindcă nu are bani sa plateasca".

 

Mai mult, Ambasada SUA a si intermediat negocieri intre Guvernul Romaniei si reprezentantii Bechtel: "Cea mai recenta intalnire a ambasadorului cu ministrul Transporturilor a scos la iveala ca unele dintre acuzele aduse Bechtel de partea romana exista doar in mintea ministrului si a premierului".

 

"Intalnirea cu prim-ministrul, cea cu ministrul Berceanu si discutia telefonica dintre ambasador si premier, plus zvonurile care circula despre furia premierului referitor la contract pot fi explicate simplu ca exemple despre cat de dezorganizati si de prost informati sunt cei care iau decizii la nivelul Guvernului", se arata intr-o alta telegrama a Ambasadei.

 

In alte telegrame, americanii cautau explicatii pentru declaratiile premierului Tariceanu, care ameninta cu rezilierea contractului: "S-ar mai putea ca premierul sa foloseasca acest subiect pentru a-si pedepsi partenerul de coalitie (PDL), care sustine autostrada, care trece printr-un fief PDL, Cluj, unde este primar Emil Boc, actualul presedinte al partidului".

 

"Ambasada va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va oferi Bechtel tot ajutorul necesar pentru a se asigura ca acest contract va fi indeplinit cu succes", se mai arata in documentele Ambasadei SUA.

Comentarii Facebook