Vremurile în care IT-ul a fost un „paradis nemeritat” se încheie la Cluj. IT-ist clujean: „Se licitează în concurență cu firmele indiene”


După o lungă perioadă de creştere, în care părea că firmele de tehnologie au o singură direcţie - expansiunea şi angajarea a sute de oameni, Clujul, unul dintre polii industriei locale de IT, pare să traverseze o perioadă de criză.

Se pare că vremurile în care IT-ul a fost un paradis nemeritat s-au încheiat. Urmează o perioadă de concedieri masive, iar în domeniu vor rămâne doar cei care vor să muncească mult și au și studii avansate. 

Discuțiile despre concedierea unui număr de angajați sunt pe „agenda zilei” la multe firme clujene. 

„Costurile sunt foarte mari pentru firme. Dacă se reduc costurile, nu se mai dau salarii astronomice așa ușor, se angajează cu cap oameni care chiar știu treabă. Cam asta și vor să facă. Singura modalitate să concurezi cu firmele indiene este să ai oameni foarte bine pregătiți, care să poată livra la standarde înalte”, a relatat un IT-ist clujean pentru Știri de Cluj. 

Firmele din oraș încep să piardă contracte fiindcă se licitează în concurență cu firmele indiene care au prețuri foarte mici și oferă și servicii de calitate. 

„În România deja se ajunsese ca și la piață. Peste tot pe internet apărea „vrei să înveți IT în două luni și să câștigi mii de euro?”. Acolo s-a pierdut contactul cu realitatea. Sunt oameni care au politehnica terminată și ani în spate de informatică la liceu. Tu apari cu ceva curs de pe net și firmele au fost suficient de proaste să angajeze pe oricine care arată ceva la CV. Tot mai mulți clienți se pierd fiindcă se licitează în concurență cu firmele indiene care au prețuri foarte mici”, a mai punctat tânărul. 

Amintim că, săptămâna trecută gigantul global din industria jocurilor Gameloft a anunțat decizia de a-şi închide abrupt biroul din Cluj, cu concedierea tuturor angajaţilor, 136 de persoane.

Comentarii Facebook