Vlad Nistor, fondatorul Coinflux, extrădat în SUA. Va fi judecat pentru fraude cu bitcoin


Fondatorul firme clujene Coinflux, un exchange pentru monede virtuale precum bitcoin, va fi extrădat în SUA, după ce Instanţa supremă a confirmat decizia instanţei ierarhic inferioare.

Autorităţile americane vor să îl judece în SUA pe Vlad Nistor pentru implicarea în mai multe înşelăciuni comise de o grupare de români în SUA.

Prin exchange -ul Coinflux, Vlad Nistor s-a ocupat de ”spălarea” sumelor obținute din infracțiuni în SUA. Nistor transforma monedele virtuale cumpărate de gruparea din SUA după comiterea infracțiunilor în bani. Practic, monedele bitcoin erau cumpărare de oameni care nu știau că provin din infracțiuni și astfel se pierdea urma banilor. 

Patronul Coinflux, clujeanul Vlad Nistor, este anchetat într-un dosar deschis de Secret Service, pentru spălare de bani prin vânzarea de bitcoin obținut din infracțiuni.

DIICOT și agenți de la Secret Service au făcut 14 percheziții la persoane din Alexandria și Cluj, acuzate de fraude financiare și spălare de bani.

Agenții americani lucrează la un dosar autorizat de un judecător de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Est din Kentucky, în care persoanele acuzate sunt suspectate de fraude grave la codul RICO, care este legea pentru controlul crimei organizate din SUA.

Rețeaua are 14 membri, iar clujeanul Vlad Nistor este acuzat de spălare de bani. Conform unor surse judiciare, Bogdan Ștefan Popescu, Florin Arvat și Alin Ionuț Dobrică, toți din Alexandria, postau anunțuri false, pe anumite site-uri, precum eBay sau Craiglist, prin care anunțau că vând automobile sau produse de lux. Banii îi încasau, dar nu mai livrau și produsele. Banii erau scoși din conturi de alte persoane, cercetate și ele în dosar, iar banii erau folosiți pentru a cumpăra bitcoin și a șterge urma banilor.

Moneda virtuală era apoi trimisă spre diverse persoane din Europa de Est, pentru a fi reconvertită în bani. Vlad Nistor era persoana care convertea bitcoin, prin intermediul exchange -ului Coinflux, pe care el l-a fondat în 2015. Americanii spun că Vlad Nistor știa că moneda bitcoin pe care o tranzacționa  era obținută prin fraudă.

Cu toate acestea, avocații lui Vlad Nistor spun că acesta nu știa nimic. Judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus cercetarea lui Nistor în stare de control judiciar, iar extrădarea urmează să fie judecată.

Avocații Anatol Pânzaru și Maria Mladin, care îl apără pe Nistor, spun că acesta nu știa de infracțiuni și că societatea condusă de clujean are un portofoliu de 19.000 de clienți. ”Este vorba despre un tânăr de 25 de ani, care a declarat că va pune la dispoziția autorităților americane întreaga bază de date pe care o deține și va răspunde la toate întrebările care îi vor fi adresate. El nu are niciun interes să se sustragă, clientul nostru având tot timpul convingerea că ceea ce face este un lucru perfect legal. Societatea pe care o conduce are 19.000 de clienți, din care trei sau patru au solicitat un schimb bitcoin în lei, iar Vlad Nistor nu avea de unde să știe că banii erau obținuți din infracțiuni”, a spus Maria Mladin.

Judecătorii au aprecat că Vlad Nistor nu are atecedente și are o firmă de condus.

Comentarii Facebook