Virusul Zika a ajuns în România! Ministerul Sănătății a confirmat primul caz



Ministerul Sănătății a confirmat primul caz al Virusului Zika apărut pe teritoriul României. Este vorba despre o tânără de 27 de ani care s-a întors recent din Martinica, a anunțat purtătorul de cuvânt al MS, Laurențiu Colintineanu.

"Ieri, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui caz de infectare a unui cetățean român cu virusul Zika. Este vorba despre o tânără de 27 de ani. Ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie — începutul lunii iulie și acolo s-a infectat cu virusul Zika. La o zi de la întoarcere, tânăra a manifestat simptome precum febră ușoară, erupții pe piept și pe brațe. A fost internată timp de două zile la Spitalul de Boli Infecțioase 'Victor Babeș', apoi a fost externată având în vedere că simptomele nu mai erau prezente", a declarat Colintineanu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, tânăra este în afara oricărui pericol, cazul fiind unul izolat, legat de călătoria pe care aceasta a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului.

"Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci de un anumit caz de import din zone de risc. Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Spitalul "Victor Babeș" și au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât și la Institutul "Cantacuzino". Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potențial de transmitere a acestui virus, simptomele acesteia și rezultatul evident pozitiv al analizelor susțin diagnosticul cu infectare cu virusul Zika. Virusul se transmite prin înțepătură de țânțar și vorbim despre specia Aedes Aegiptus. În România există țânțari din această familie mare numită Aedes, însă altă subspecie, denumită Albopictus, care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus", a explicat purtătorul de cuvânt.

Colintineanu a spus că există și posibilitatea de transmitere a virusului prin relații sexuale, respectiv prin sânge, însă a precizat că acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

Comentarii Facebook