Duminica 25 Septembrie

Virusologul clujean, Geza Molnar: Numărul de 1.024 de cazuri e departe de numărul real al bolnavilor din România


Molnar Geza, unul dintre cei mai cunoscuți virusologi din România, a spus că numărul de 1.024, înregistrat acum în România, este departe de numărul real de îmbolnăviri cu coronavirus, pentru că sunt mulți bolnavi asimptomatici. În România sunt acum 6.151 de oameni în carantină și 110.042 în izolare și s-au făcut numai 15.900 de teste. Prin companație, Germania a trecut la 70.000 de teste pe zi.

Acesta a mai spus că între cei care sunt în carantină și izolare sunt mult mai mulți bolnavi, care ar ieși la iveală dacă s-ar testa. 

De asemenea, a precizat că vor urma două episoade de creștere, unul la începutul lunii aprilie și al doilea de Paște, când românii vor merge la rude în vizită. S-ar putea evita ultima variantă, dacă se mențin regulile de izolare de acum. 

Acesta a spus că ”până la producerea unui vaccin cu administrare largă, pentru că aici va fi vorba de milioane de oameni care trebuie imunizați, sigur că obligatoriu trebuie să treacă între 6 luni și un an. Deci cu toate cercetările avansate eu nu cred că mai repede de un an de zile va exista în circuit deschis un vaccin care să poate fi aplicat în masă”.

Molnar Geza, unul dintre cei mai cunoscuți virusologi din România, crede că omul s-a apropiat prea mult de animal. ”Vina este a noastră pentru că am pătruns și am șters granița între ecologia umană și regnul animal, în primul rând. Sunt cel puțin 100 de microorganisme care sunt cu un potențial deja pentru a trece din regnul animal în regnul uman. Sunt scrise multe tratate științifice. Unul dintre acestea este gripa care sunt aduse de păsări, după aceea se produse o modificare virală pe un mamifer cu celule receptoare mai apropiate de celulele receptoare umane”, a mai spus profesorul clujean, într-o intervenție la Digi 24.

În România, la ATI, în acest moment, sunt internați 29 de pacienți, din care 23 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.151 de persoane. Alte 110.042 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate  15.998 de teste, din care 823 în unități medicale private. 

Comentarii Facebook