VIDEO/FOTO - Evenimentul cel mai așteptat de la Khetane, festivalul de la Pata Rât: Parada modei


Prima ediție a festivalului de muzică și cultură romă „Khetane”, de la Pata Rât, a durat trei zile. În afara locuitorilor de la Pata Rât, cu participat la festival peste 1.000 de clujeni, printre care și turiști străini, care au venit plin de curiozitate și lipsiți de stigmă. 

Chiar dacă politicienii clujeni au ignotat într-u totul evenimentul și au refuzat să participe la festivalul din Pata Rât, concertele nu au dus lipsă de participanți. 

Ce activități au fost organizate în cadrul festivalului

În primele două zile ale festivalului au avut loc concerte, proiecții de film, expoziții foto, activități pentru copii, evenimente adaptate special pentru a facilita interacțiunile sociale incluzive. Au cântat Paul Fantezie și Alex de la Cluj, printre alți cântăreți locali de manele și muzică lăutărească, atmosfera fiind una „relaxantă și binevoitoare”, după cum au spus organizatorii. 

khetane.jpg

Citește și: Festivalul romilor din Cluj, Khetane, o adevărată reușită în ochii unui activist clujean. Însă, nici urmă de politicieni în fața scenei

Duminică, în ultima zi Khetane, au avut loc dezbateri pe două teme de interes pentru comunitatea din Pata Rât: locuirea socială și justiție socială, cireașa de pe tort fiind parada modei, desfășurată într-un cort, pe un covor roșu. 

Khetane este primul festival al comunităților marginalizate din Cluj-Napoca ce își propune promovarea culturii romani ca demers de reparație morală și de justiție socială. Khetane înseamnă ‘împreună’ în limba romani! Khetane aduce comunitățile împreună! Festivalul pornește de la dorința locuitorilor din Pata Rât de a avea propriul lor festival care să ofere un program cultural alcătuit după preferințele lor”, a declarat activistul clujean Istvan Szakats, unul dintre organizatorii festivalului, potrivit media9.ro

Parada modei la Khetane

parada modei 1.jpg

După două ore și jumătate de discuții și dezbateri, organizatorii evenimentului au pus capăt dezbaterilor și a anunțat momentul mult așteptat al zilei: parada modei. Mai multe tinere, locuitoare ale comunității din Pata Rât, au prezentat ținutele unei creatoare de modă care provine chiar din rândul comunității rome din guetto-ul clujean”, au transmis organizatorii  evenimentului. 

parada modei 2.jpg

Prezentarea a fost făcută pe un covor roșu așezat direct pe pământ, ceea ce le-a creat probleme manechinelor care au defilat în ținutele cu imprimeuri tradițional rome

parada modei 3.jpg

Cu toate acestea, fiecare apariție a stârnit aplauze, încurajări și sfaturi venite din partea localnicilor prezenți. Când prezentarea s-a încheiat, manechinele de la Pata Rât s-au prins la dans. Iar unduirile lor, pe muzica din stație, parcă au mai atenuat din ofurile și amărăciunea trăite zi de zi în ghetoul de la Pata Rât”, au mai declarat  organizatorii fetivalului Khetane. 

Sursa foto: media9 - sursa video: Radio Pata

Comentarii Facebook