Vezi cum se pot sparge nuci cu o seringa! Demonstratie la "Duminica experimentelor" de la UBB Cluj - FOTO si VIDEO

 

Studentii de la Facultatea de Fizica din cadrul UBB Cluj au facut experimente pentru elevii din scolile clujene. Demonstratiile au fost gazduite la sediul Universitatii de pe strada Mihail Kogalniceanu.

Unul dintre experimentele care au starnit admiratia copiilor a fost "stargatorul de nuci". Cristian Alexandru Toia, student in anul al doilea la Facultatea de Fizica din Cluj, a explicat principiul dupa care functioneaza dispozitivul creat de el.

"Este cunoscut faptul ca presiunea este egala cu forta supra suprafata. Cu cat suprafata seringii este mai mica, cu atat trebuie sa apas cu o forta mai mica pentru a crea o anumita presiune. Si cu cat suprafata seringii care imi sparge nuca este mai mare, cu atat forta va fi mai mare", a explicat studentul.

Cristian a precizat ca inventia lui "ar fi utila mamicilor si bunicilor care se pregatesc acum de sarbatori si trebuie sa sparga multe nuci pentru cozonac".

Manifestarea "Duminica experimentelor" are loc intre orele 11.00 si 16.00, si este organizata de Facultatea de Fizica, Departamentul de Geologie si Asociatia EmpirX, in colaborare cu organizatiile studentesti CSC, GEKKO si KFK.

In total, elevii pot vedea peste 50 de experimente interesante din domeniul fizicii si geologiei, cum sunt: robotei in labirint, sincronizare, fractali, scamatorii cu azot lichid si gheaţă carbonica, spalare de minerale grele/aur, structura interna a Pamantului modelata cu budinca.

Comentarii Facebook