Vaccinarea anti-covid-19 la medicii de familie, amânată. Suma plătită de Guvern este insuficientă


Vaccinarea anti-covid-19 la medicii de familie, amânată. Printre motive: materiale sanitare insuficiente şi puţini doritori. Guvernul tocmai ce anunțase mărirea sumei plătite pentru fiecare pacient vaccinat de către medicii de familie.

Vaccinarea anti-coronavirus, amânată în multe cabinete ale medicilor de familie. De ce s-a luat această hotărâre

Vaccinarea anti-coronavirus la medicii de familie a fost amânată. Printre motivele care au dus la stoparea acestui demers se regăsesc: materiale sanitare insuficiente şi puţini doritori. De altfel, zilele trecute Guvernul anunțase că a fost mărită suma plătită către medicii de familie, de 30 de lei la 40 de lei, pentru fiecare pacient vaccinat.

Peste 3.000 de medici de familie încep de astăzi vaccinarea anti-Covid în cabinetele proprii. Vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 18 ani se va face cu serul Johnson & Johnson. Acesta se administrează într-o singură doză.

De ce au amânat unele cabinete vaccinarea anti-covid

Astfel, unele dintre cabinetele care anunțaseră că vor vaccina românii au trebuit să amâne începerea vaccinării, pentru că nu au primit serul necesar și nici materialele sanitare necesare.

Începând de mâine vom avea încă 3.035 fluxuri noi de vaccinare! Medicii de familie se alătură campaniei anti-covid şi încep imunizarea în propriile cabinete. Le mulţumesc tuturor celor care au acceptat să facă parte din echipa care se luptă în fiecare zi cu pandemia de coronavirus. Serul va ajunge în toate zonele ţării, inclusiv în mediul rural. Fiecare doză de vaccin administrată ne va duce mai aproape de ceea ce aşteptăm de mai bine de un an – reîntoarcerea la viaţa obişnuită. Sper ca în curând să vină alături de noi tot mai mulţi medici de familie, iar numărul cabinetelor să fie mărit”, a scris, luni, pe Facebook, vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu.

Unii dintre medicii de familie, nepregătiți pentru vaccinare medicii de familie, pe de altă parte, spun că nu sunt pregătiți, că nu au cele necesare și că suma plătită de guvern, chiar dacă a fost mărită la 40 de lei, este insuficientă.

Sunt niște bani care se supun taxelor și impozitelor și care deja trebuie să acopere foarte multe lucruri, precum plata asistentei și achiziționarea echipamentelor. Am primit mail săptămâna trecută pentru a fi întrebați când suntem găsiți să ni se livreze dozele de vaccin și recunosc cinstit că am refuzat. În primul rând, nu am o listă suficient de lungă de doritori ai vaccinului Johnson & Johnson și atunci am temporizat pentru săptămâna aceasta despre ce număr de doze poate fi vorba, astfel încât să nu ne trezim că primim un număr de doze pe care noi nu le putem folosi și avem după aceea dificultăți cu DSP, eventual să le restituim, cum ni se întâmplă de obicei”, a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Nu prea sunt doritori pentru vaccinare în cabinetele medicilor de familie

Cât despre doritori medicii de familie spun că aceștia nu prea există, iar medicii de familie nu îi pot suna pe toți, pentru că mai au și alte trebui de făcut.

Dacă se pune problema să sunăm noi la telefon pe toți cei de pe lista noastră, asta fură ceva timp și noi mai avem și alte lucruri de făcut. Sunt pacienți care vin cu rețete, care vor analize, copii care trebuie vaccinați cu vaccinurile din schema obligatorie și așa mai departe. Nu se pune problema, pacienții pot veni dacă ne anunță cu privire la disponibilitatea lor chiar de săptămâna viitoare. Dacă ne-ar fi informat cu privire la dorința lor de a se vaccina cu acest ser în luna trecută în care s-a tot discutat despre asta ar fi putut veni chiar de astăzi, eventual. Dar dacă nu s-au înscris în acest sens, nu putem de azi, mai ales că nici din partea statului român nu avem suportul cuvenit”, a mai spus Eva Cristescu.


Comentarii Facebook