V-a deranjat gălăgia de la Untold? Ce spun măsurătorile sonometrice făcute în timpul festivalului

 

Sute de clujeni au reclamat gălăgia excesivă făcută de festivalul Untold, iar autoritățile statului au intervenit pentru a face măsurători sonometrice.

 

Datele rezultate sunt controversate. Unele arată că limitele maxim admise au fost depășite, iar altele că nu au fost.

 

Măsurătorile sonometrice făcute de Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj arată că, în 5 august, la ora 16.00, s-au înregistrat valori medii de zgomot de 71,1 decibeli, iar, la ora 22.00, de 76,5 decibeli, conform Adevărul.ro.

 

Agenția de Mediu Cluj atrage atenția că limitele maxime sunt pe timpul zilei este de 55 decibeli, iar noaptea de 45 decibeli, deci zgomotul a fost mai puternic decât ar fi fost permis.

 

Direcţia de Sănătate Publică Cluj a făcut măsurători paralele și au rezultat următoarele cifre: 65,8 decibeli la ora 16.00, respectiv 76,1 decibeli la ora 22.00.

 

Pentru străzi de categorie tehnică II, de legătură, valoarea maximă admisibilă pentru nivelul de presiune sonoră, continuu, echivalent, exterior pe străzi, măsurată la bordura trotuarului ce mărgineşte partea carosabilă, este de 70 decibeli(A). Pentru străzi de categorie tehnică I, magistrală, valoarea maximă admisibilă pentru nivelul de presiune sonoră, continuu, echivalent, exterior pe străzi, măsurată la bordura trotuarului ce mărgineşte partea carosabilă, este de 75 – 85 dB(A)”.

 

Cu toate acestea norma mai prevede că este admisibil un nivel de presiune care să depăşească aceste limite, dacă se înregistrează momentan, în condiţiile în care media rămâne sub limitele impuse.

 

Subprefectul Györke Zoltán a declarat, conform sursei citate, că măsurătorile de la Untold, de la ora 22.00, au fost din timpul concertului Scooter.

 

Oficialul a spus că au fost făcute măsurători și în trecut, spre exemplu în 3 septembrie 2015, la un concert Holograf, din Piața Unirii, unde s-au înregistrat valori de sunet cuprinse între 64,8 decibeli şi 89,4 decibeli în puncte diferite ale Pieţei Unirii. ”Agenţia de Mediu a dat valori între 64,8 decibeli şi 89,4 decibeli în puncte diferite ale Pieţei Unirii, arătând că se depăşeşte limita admisibilă pentru pieţe. În acelaşi timp, DSP a măsurat valori între 65,7 şi 89,7 decibeli, concluzionând că nivelurile de zgomot echivalent continuu măsurate nu relevă depăşiri ale valorilor maxime admise în niciunul dintre punctele măsurate”, susţine subprefectul.

 

Practic, zgomotul de la concertul Scooter, de la Untold, a fost la fel de puternic ca și cel de la Holograf, din 3 septembrie.

 

Prefectura Cluj va cere Agenției și Direcției de Sănătate să spună clar dacă legea a fost încălcată.

Comentarii Facebook