Urșii au ucis 12 vaci și patru oi în comunele Râșca și Măguri-Răcătău

 

Urșii provoacă panică în comunele din zona de munte a județului Cluj, unde au ucis 12 vaci şi patru oi, în ultima perioadă. Sătenii din comunele Râșca și Măguri Răcătău cer ajutorul vânătorilor. 

 

Primarul comunei Mărişel, Traian Mariş, a declarat că la el în localitate urșii au ucis zece vaci şi a două oi. ”Situaţia e foarte gravă, am avut şi în august, dar şi în ultimele trei săptămâni probleme cu urşii. S-au înmulţit peste măsură şi nu mai au hrană pe fondul de vânătoare. Au distrus pomi fructiferi, pruni în special, dar au atacat şi stupi şi recolte de morcovi. Grav e că au omorât de pe păşunile private zece vaci şi două oi. Am chemat vânătorii şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Cluj. Lumea e îngrijorată şi garantez că într-o lună urşii vor ataca şi animalele din gospodăriile oamenilor în căutare de hrană”, a declarat primarul Mariş.

 

Trebuie făcut ceva. Luni mă voi duce la Prefectura Cluj şi la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare pentru a avea o discuţie, trebuie să intervenim preventiv”, a mai spus primarul din Mărişel, care a mai adăugat că o situație similară s-a înregistrat în în perioada 1987 - 1988. 

 

Primarul comunei Măguri Răcătău, Petru Prigoană, a declarat că sătenii au reclamat că urșii au omorât două vaci, două oi şi un mânz. ”Ultimele evenimente au avut loc în această săptămână şi ne temem să nu se amplifice. O să încerc să mă alătur demersului primarului din Mărişel şi să avem împreună o discuţie cu autorităţile judeţului”, a spus Prigoană.

 

Localnicii se gândesc să formeze o patrulă sătească, înarmată cu topoare și furci, care să asigure paza în comună.

Comentarii Facebook