Universal Turism Cluj e pe "butuci"! Firma implicata in scandalul turistic al verii a intrat in insolventa


Compania Universal Turism Cluj a intrat in insolventa si a fost amendata de OPC pentru neregulile semnalate in luna septembrie, cand zeci de turisti au fost blocati in Turcia din cauza unor datorii de peste 200.000 de euro.
 
Directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj, Mircea Radu, a declarat pentru Stiri de Cluj ca firma a fost amendata pentru ca au fost gasite nereguli. "Nu au mai putut lua imprumutul de la banca pentru plata datoriilor catre agentiile de turism si societatea a intrat in insolventa. Din fericire, nu sunt atat de multe victime pentru ca firmele care au revandut biletele si-au luat asigurari si au replatit vacantele, inregistrand ele pierderea si nu turistul. Agentiile revanzatoare au fost cele care au preluat practic datoria Universal Turism catre compania turca, Suntimes", a declarat Mircea Radu.

Turistii romani s-au trezit in luna septembrie blocati in hotelurile de 5 stele din Turcia pentru ca firma Universal Turism nu si-a achitata o datorie mai veche catre Suntimes Tours, in valoare de 200.000 de euro. "La sfarsitul sezonului trecut, Universal Turism inregistra catre noi o datorie de peste 200.000 de euro, atat din primul, cat si din al doilea an in care am colaborat. Platile pe care Universal Turism le-a efectuat catre noi au fost folosite pentru a acoperi datoriile anterioare, si nu pentru alte motive, si chiar si acum dupa aceste plati, inca ne datoreaza peste 25.000 de euro. Da, este adevarat ca avem unele dificultati financiare, dar nu suntem in insolventa. Situatia in care ne aflam este datorita datoriilor pe care nu am putut sa le recuperam de la partenerii nostri din strainatate. (...) In ceea ce priveste Universal Turism, am incetat colaborarea cu ei la inceputul lunii iulie pentru ca era singura modalitate de a ne recupera banii si pentru ca datorita situatiei noastre financiare nu am putut sa mai sustinem o datorie atat de mare", a scris Yavuz Delen, patronul Suntimes Tours, intr-o scrisoare trimisa agentiilor de turism din Romania. Citeste AICI mai mult.

Situatia a fost de-a dreptul dramatica, iar turistii romani au fost pusi in situatia sa le fie blocate camerele de hotel din ora in ora de opeatorii turci, in incercarea acestora de face presiune asupra agentiilor din Romania pentru replata sejururilor.

Pentru ca turistii romani sa se poata intoarce acasa, Universal Turism a apelat la ajutorul agentiilor revanzatoare ale biletelor, care au acceptat sa replateasca vacantele. Universal s-a angajat ca sa returna banii agentiilor de turism dupa ce va obtine o linie de creditare de la BRD. Intelegerea s-a evaporat si acum datoria de peste 200.000 de euro, pe care Universal o avea catre compania turca, a fost transferata in Romania, in "carca" a 60 de agentii de turism.

Patronul firmei, Florin Crisan, a declarat ca Universal Turism este in reorganizare judiciara si ca urmeaza sa fuzioneze cu o alta companie de turism. "Acum nu mai sunt probleme cu clientii, toate datoriile catre compania turca fiind achitate. Am beneficiat de sprijinul agentiilor revanzatoare care au reachitat sejururile. Vorbim in total de o suma de 180.000 de euro, bani pe care ii vom returna agentiilor dupa fuziunea pe care o vom face", a spus Florin Crisan.

 

Firma Universal Turism a fost amendata de inspectorii de la Protectia Consumatorilor pentru neregulile semnalate. Seful CJPC Cluj, Mircea Radu, a precizat ca inca mia vin turisti care au fost prejudiciat in urma acestui lant vicios si ca se iau masuri pentru recuperarea prejudiciilor.

 

Citeste AICI mai multe acuzatii lansate de seful CJPC Cluj, Mircea Radu.

Comentarii Facebook