Ungurii boicoteaza Gala TIFF si organizeaza un protest impotriva lui Sorin Apostu


Un grup de etnici maghiari planuiesc sa strice gala de inchidere a TIFF si sa protesteze impotriva primarului Sorin Apostu.

"Vino si tu sambata, 11 iunie de la ora 20.00 la fantana arteziana din piata Avram Iancu, cand invitatii – printre ei si primarul Sorin Apostu, vor intra la Gala de decernare a premiirol TIFF. La ora 20.10, la semnul fluierului arata-i cartonasul rosu primarului Apostu! Prin acest flashmob atragem atentia primarului Sorin Apostu, ca institutia pe care o conduce, nu reprezinta doar acel segment de 79% din populatia orasului de etnie romana, ci si comunitatea maghiara din Cluj, care isi foloseste limba materna in scoli, pe afise, in magazine, pe strada ori acasa. Si nu vom renunta la acest drept !!!", sustin organizatorii protestului.

Acestia considera ca "recentele actiuni anti-maghiare al primarului, cat si activitatea Primariei Cluj sunt extrem de jignitoare fata de comunitatea maghiara din Cluj", si au prezentat o liste de motive.

"In urma cu doar 3 saptamani au fost demontate tablitele multilingve de la intrarea in oras. S-a reamplasat, initial cu acordul tacit, ulterior cu declaratii triumfatoare din partea primarului Sorin Apostu, tablita continand celebrul citat din Nicolae Iorga la baza statuii Matia Corvin, pe timpul Zilelor Clujului, ansamblul statuar Matia Corvin a fost folosit drept loc de joaca si scena improvizata de catre spectatori, chiar in vazul politiei locale. Ssingurul spectacol maghiar din cadrul Zilelor Clujului, a fost intrerupt cu premeditare pentru sarbatorirea victoriei echipei clujene U Mobitelco. Conflictul interetnic fiind evitat doar multumita ploii care a deranjat ambele evenimente", sustin etnicii maghiari.

Prin acest flashmob, acestia ii cer primarului Sorin Apostu "sa faca tot posibilul pentru rezolvarea tensiunilor create, cu speranta ca apropierea campaniei electorale nu va duce mai departe la generarea artificiala a conflictelor interetnice".

 

Scrisoarea de protest nu a fost semnata de niciuna dintre organizatiile maghiare din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook