Un Spital de Copii monobloc va fi construit pe strada Victor Babeș, în locul unui MALL - VIDEO

 

Consiliul Județean Cluj va construi un Spital de Copii monobloc pe strada Victor Babeș, în locul mall -ului Academia Center.

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că problemele juridice cu acel teren, unde nu s-a mai construit mall -ul din cauza insolvenței firmei constructoare, urmează să fie finalizate. 

 

Pe strada Victor Babeș s-ar putea construi un spital monobloc cu parter și 5 etaje, iar Alin Tișe susține că valoarea construcției va fi de 4 milioane de euro. 

 

Pe strada Victor Babeș ar fi trebuit să fie construit mall -ul Academia Center. La mai bine de nouă ani de la inițierea demersului construirii proiectului ”Academiei Center”, firma adjudecătoare a contractului – Nisco Invest SRL, a intrat în insolvență, aceasta având deschis și un litigiu pe rolul instanțelor de judecată cu firma constructoare.

 

Firma care a încheiat contractul de construire a mall -ului în 2005 a ajuns în incapacitate, dar este într-un litigiu cu firma care a lucrat la consolidarea terenului. Firma care a făcut consolidarea are drept de retenție pe pilonii din pământ. Noi acum suntem într-o analiză pentru a vedea în ce măsură putem pune capăt litigiului. Firma cere 4 milioane de euro pentru piloni, iar firma care are contract cu noi nu are de unde să plătească banii”, a spus Tișe.

 

În acest moment, aproape toate secțiile în care funcționează Spitalul de Copii Cluj sunt revendicate, iar medicii lucrează sub presiune.

 

Tot cu acest prilej preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat faptul că un proiect definitoriu ce se intenţionează a fi realizat în actualul mandat al conducerii forului administrativ judeţean îl reprezintă edificarea unui Spital pediatric monobloc, construcţie pentru care se are în vedere terenul de pe strada Victor Babeş cu o suprafaţă de aproximativ 7.000 m², a cărui destinaţie prevăzută în PUG permite realizarea unui astfel de obiectiv. De altfel, proiectul conceput anterior de către Nisco Invest a prevăzut, de asemenea, construirea unei unităţi ce includea servicii medico-sanitare, cu o arie construită de cca. 1.600 m² (2S+DS+P+3E) şi o arie desfăşurată de cca. 11.000 m². Terenul în cauză este apreciat ca fiind extrem de potrivit pentru acest proiect cu atât mai mult cu cât Procentul de Ocupare a Terenului reglementat de PUG este de 80%, existând, totodată, posibilitatea de a realiza un acces dublu, atât de pe strada Victor Babeş cât şi de pe strada Haşdeu.


Necesitatea acestei unităţi spitaliceşti se datorează faptului că, în prezent, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, instituţie aflată în administrarea forului administrativ judeţean, îşi desfăşoară activitatea în nu mai puţin de 14 clădiri aflate în locaţii diferite de pe raza oraşului Cluj-Napoca, cu o distanţă medie de aproximativ patru km între ele. De asemenea, un alt argument pentru urgentarea acestui proiect este acela că, mai multe clădiri în cadrul cărora funcţionează secţii ale acestui spital se află în plin proces de retrocedare sau sunt supuse rigorilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca, motiv pentru care întâmpină, deseori, dificultăţi în realizarea unor investiţii asupra acestor clădiri.

 

 Consiliul Judeţean Cluj dispune de capacitatea financiară de a realiza acest obiectiv, în cel mai scurt timp, din bugetul propriu, suportând toate cheltuielile necesare în vederea ridicării acestei clădiri. De altfel, potrivit experţilor, construcţia în sine a imobilului va presupune costuri de circa 4 milioane de euro, ce pot fi suportate de Consiliul Judeţean, fonduri mai consistente urmând a fi necesare pentru dotarea unităţii medicale. O posibilă soluţie pentru suportarea acestor costuri o va putea reprezenta însă şi creditul în cuantum de 50 de milioane de euro ce urmează a fi contractat pentru lucrări în infrastructură. În acest context, forul administrativ judeţean va derula, în perioada imediat următoare, toate procedurile necesare în vederea obţinerii documentaţiilor tehnice, pentru demararea lucrărilor de edificare a acestui proiect de maxim interes”, a precizat Alin Tișe.

Comentarii Facebook