Un sistem de alertă Facebook va ajuta la localizarea copiilor dispăruți din România


Facebook anunță lansarea sistemului Amber Alert în România printr-un parteneriat cu Poliția Română. Dacă un copil dispare, Facebook va distribui o alertă persoanelor din zonele în care acesta a fost văzut ultima oară. 

Alertele vor include informații detaliate și o fotografie a copilului. Până în acest moment, Amber Alert a fost lansat în 24 de țări la nivel global. Sistemul funcționează în două țări din Europa Centrală și de Est: Bulgaria și Lituania, informează Hotnews.

Copiii dispăruți apar pe News Feed-ul de la Facebook

Amber Alert va apărea în News Feed-ul persoanelor din zona de căutare desemnată și va include o fotografie a copilului dispărut, precum și orice informații disponibile, cum ar fi numele și descrierea copilului, precum și persoana suspectată de răpire, dacă se știu astfel de date.

Deoarece eficacitatea alertei depinde, în mare măsură, de numărul de persoane la care ajunge, iar apariția unei alerte va fi rară, oamenii nu vor putea să oprească notificările viitoare, dar vor putea închide pur și simplu alerta, explică cei de la Facebook.

Oamenii vor putea să acceseze alerta și ulterior, pentru detalii pe care le-au pierdut din vedere la momentul respectiv și vor putea să o distribuie către prieteni.

Alerta este declarată de Poliția Română

Decizia de a declara o Alertă Amber este luată de Poliția Română. Atunci când o autoritate a statului este notificată cu privire la răpirea unui copil, aceasta trebuie să stabilească dacă în comunitatea respectivă există suficiente informații care să ajute la recuperarea acestuia.

O alertă de acest tip este emisă când forțele de ordine stabilesc că un copil a fost răpit, este în pericol și există suficiente informații pentru ca întreaga comunitate să ajute la recuperarea copilului. În cazul unui astfel de eveniment, Poliția Română va fi în contact cu echipa de securitate a Facebook, iar Facebook va trimite apoi alerta.

Alertele vor fi afișate doar persoanelor care se află direct în zona de căutare desemnată. De exemplu, dacă un copil este răpit în Cluj-Napoca, alerta nu va ajunge la persoanele din București, ci va fi direcționată doar către cei din zona de căutare specifică, limitată, indicată de Poliție, explică cei de la Facebook.

Atunci când un copil este dat dispărut, cel mai important lucru pe care îl putem face este să transmitem informații publicului cât mai repede posibil. Prin intermediul alertelor Amber de pe Facebook, care oferă informațiile corecte persoanelor potrivite, într-un timp scurt, sperăm să reunim copiii dispăruți cu familiile lor”, spune Emily Vacher, director Trust & Safety, la Facebook.

Distribuirea mesajului prin platforma de socializare Facebook ne va ajuta, în mod categoric, în distribuirea semnalmentelor copilului și a detaliilor cazului. Vor crește, așadar, șansele ca oamenii de bună-credință, care pot să ne ajute, să afle de caz și să sprijine cu informații ancheta”, spune comisarul-șef de poliție Emil Gănțoi - ofițer specialist în cadrul Serviciului Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale - Poliția Română.

Facebook a prezentat Amber Alert în Statele Unite în anul 2015.


Comentarii Facebook