Un salvamontist clujean a murit, la doar 33 de ani, după ce a fost surprins de o avalanşă la Bâlea Lac: ,,Adio, legenda noastră vie!”


Un tânăr salvamontist s-a stins din viață într-o avalanşă de mari dimensiuni produsă în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş.

Deși la Bâlea Lac riscul de avalanşă e de gradul 4, tânărul s-a aventurat pe munte alături de câţiva prieteni. Din nefericire, salvamontistul, aflat în timpul liber, a fost surprins de avalanşă, care l-a doborât şi l-a izbit de stânci. Echipa de salvare nu a mai putut face nimic pentru tânărul de 33 de ani.

Paul Popescu, sau ,,Pogo” cum îi spuneau prietenii, era originar din Cluj și iubea la nebunie muntele. Acesta și-a început cariera la Salvamont Cluj, fiind în mijlocul salvamontiștilor clujeni încă din copilărie. Ulterior s-a transferat la Sibiu, pentru a munci în Munții Făgăraș.

,,Adio, legenda noastră vie!

Pogo e legenda vie a munților”. Era expresia tuturor când vorbeau despre unul dintre cei mai temerari schiori de freeride și unul dintre cei mai dedicați salvamontiști din România.  Din nefericire, de câteva ore, vorbim despre Paul ”Pogo” Popescu ca despre legenda noastră, lipsită însă de atributul vieții, înghițită de o grozavă avalanșă la Bâlea.

Crescut de mic în feeria munților și în mijlocul salvamontiștilor clujeni, unde tatăl său este medic voluntar, Paul avea să devină repede răsfățatul pereților calcaroși înalți de sute metri din Cheile Turzii. Acolo reușește, adolescent fiind, câteva premiere care au rămas neegalate și astăzi. Iernile, însă, îi duceau bucuria pe pârtiile de schi, și mai ales în afara lor.

Pasul spre profesia de salvator montan în cadrul Salvamont Cluj a fost firesc. Paul devine salvatorul montan care în timpul serviciului este pe munte iar în timpul liber - tot la serviciu. Chemarea permanentă a zăpezii și magnetismul abruptelor pante albe, îl face pe Paul să se transfere în urmă cu câtiva ani la Salvamont Sibiu, pentru a lucra în Munții Făgăraș. În acești munți, freerider-ul Pogo devine subiect de filme documentare europene despre schiul din afara pârtiilor. Devine legenda vie. Până acum câteva ore, când viața s-a oprit la 33 de ani. Rămâne legenda.

Adio, dragul nostru frate!

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj este alături de Petre și Carmen Popescu, parte integrantă a familiei noastre, în aceste momente cumplit de grele.”, a transmis Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Comentarii Facebook