Un radioamator oferă la Cluj televiziune DIGITALĂ în mod GRATUIT. Vezi cum sa scapi de abonamentul RDS, Romtelecom sau UPC

 

Un inginer clujean, radioamator pasionat, susține că a pus în funcțiune un sistem prin care oferă, gratuit, televiziune digitală, acoperind circa 70% din municipiul Cluj-Napoca. Ioan Gășpărel spune că semnalul este mai bun ca al televiziunilor prin cablu.

 

Am făcut un simpozion pe tema televiziunii digitale, fiind specialist în domeniu. Am invitat și niște specialiști și o firmă producătoare din Italia. Ei mi-au dat un echipament de testat și de o lună și jumătate l-am pus în funcțiune într-un amplasament lângă Cluj și iluminez Clujului în proporție de peste 70%, dar este un test pentru că este un proiect în evoluție. Va trebui ca să schimb amplasamentul acestui emițător. Acolo unde este acum va fi numai un transponder și emițătorul îl voi muta în oraș, ca să iluminez mai bine orașul, luând semnal din acest transponder.

 

Transpoderul transportă deja un semnal existent în Păltiniș, din multiplexul 2. La noi în țară sunt două multiplexuri, iar multiplexul 2, care are vreo 9 programe TV, l-am transportat în Cluj. 

 

În Păltiniș există două mutiplexuri digitale care transmit pe zona Sibiului și în zona limitrofă. Mutiplex înseamnă un grup de canale. Sunt nouă pe multiplexul 2 și patru canale pe multiplexul 1, care este de înaltă definiție. Spre exemplu acolo se prinde TVR de înaltă definiție și are un spațiu mai mare”, a declarat Ioan Gășpărel.

 

Clujeanul susține că în multe zone din Cluj-Napoca se prind 9 canale în mod gratuit, la o calitate superioară celei oferite de firmele de televiziune prin cablu.

 

Semnalul ajunge pe coamele Feleacului și l-am luat de pe coama Feleacului cu o antenă specială. Am folosit un transporder care ia de pe canalul 47, care este emis din Păltiniș, și pune semnalul pe canalul 36, care mi-a fost aprobat de către ANCOM. Pe canalul 36, în Cluj, în anumite zone, în special în cele mai înalte, se recepționează acest semnal cu 9 programe.

 

Te poți uita la televizor gratis fără să mai plătești la cineva. Televizoarele de ultimă generație, din ultimii 3 - 4 ani, sunt în stare să recepționeze acest semnal. Pui o antenă interioară și repecționezi cele 9 programe pe care le emite TVR București. Dacă ești cu geamul spre Feleac și stai în Grigorescu trebuie să pui antena la geam, dacă ești în alte zone trebuie să o pui pe casă sau pe balcon. Trebuie o antenă simplă, sunt în magazine pentru DVB - T (n.red. Digital Video Broadcasting - Terrestrial) și costă circa 40 - 70 de lei. Această tehnologie asemănătoare cu ce este în tv cablu, dar tv cablu este mai slăbuț un pic și merge pe fibră optică. Semnalul BVB -T merge prin eter, adică prin aer. Este emia de Televiziunea Română, în mod gratis, în cei 4 lei pe care îl plătim noi la Electrica. 

 

În multiplexul 1 sunt canalele TVR 1, TVR 2, TVR 2 și TVR HD, iar multiplexul 2 avem TVR 1, TVR 3, Antena 1, Kanal D, Music Channel, Realitatea TV și încă alte 3, dar le tot schimbă bucureștenii.

 

Acum antena este pe Feleac, dar amplasamentul este puțin ascuns după pădure. Sunt câteva dealuri, niște coame deluroase care umbresc Clujul, cum este cel cu observatorul astronomic, și voi folosi un transponder mai mic ca să duc semnalul în Cluj, iar de aici cu un emițător voi acoperi orașul”, a mai spus Ioan Gășpărel.

 

El susține că nu face concurență firmelor de televiziune prin cablu, totul fiind făcut din pasiune. ”Nu fac nicio concurență firmelor precum UPC și RDS pentru că este în strategia de dezvoltare a Radio televiziunii române ca până în 2015 să trecă totul în digital și să dispară analogicul, ceea ce este acum în eter. 

 

Pe cablu oamenii își pot cumpăra tot felul de canale fantastice, dar semnalul tv digital de care vorbesc eu este gratuit. Până în 2015 va dispărea transmisia analogică în eter și trebuie să avem acest semnal digital”, a mai adăugat Găspărel.

 

Proiectul de la Cluj a fost pus pe roate de un grup de pasionați ai tehnicilor de radiotransmisie ai Statiei de Radiourgenta - YO5KAS a Radioclubului UNIREA Cluj, împreuna cu societatea PRO TEL ROM SRL și ELETRONIKA GROUP Italia. ”În acest sens s-au efectuat o suita de teste si experimente in vederea inceperii emisiei experimentale si acoperirii municipiului cu semnal de DVB-T in format MPEG 4, instalind un transponder, care translateaza multiplexul digital 2 al statiei de televizine digitala din canalul 47 - Paltinis. Acest  stadiu al experimentului a permis iluminarea  municipiului in proportie de 75% , cu precadere a zonelor centrale si nordice, functie si de cota antenelor de receptie si directia de orientare relativ la sudul coloniei Faget”, precizează grupul reprezentat de Ioan Gășpărel.

 

Comentarii Facebook