Un profesor de la UBB Cluj a primit ”Oscarul Inventicii”. Cine e lectorul Flaviu Turcu

 

Lectorul universitar Flaviu Turcu, cadru didactic la catedra de Fizică Biomoleculară a Facultății de Fizică, din cadrul UBB, este printre câștigătorii premiilor R&D100.

 

Flaviu Turcu face parte din echipa de cercetare de la Pacific Northwest National Laboratory.

 

Premiile R&D100 Awards, cunoscute și sub titulatura de “Oscarurile Inventicii”, identifică şi celebrează, de peste 53 de ani, produsele tehnologice de top introduse în anul precedent. 

 

Cunoscute iniţial (1963) drept premile ”Industrial Research 100s” cele 100 de premii anuale sunt acordate tehnologiilor revoluţionare care ajung să îmbunatăţească viaţa omului. În peste o jumătate de secol au fost premiate tehnologii revoluţionare, dintre care amintim Automated Teller Machine - ATM (1973), Halogen Lamp (1974), Fax Machine (1975), Liquid Crystals Display - LCD (1980) sau Taxol anticancer drug (1993).

 

Pentru prima data, un român, membru al unei echipe de cercetare de la laboratorul Naţional Pacific Northwest (Richland WA), al Departamentului Energiei din Statele Unite ale Americii, a fost recompensat cu premiul R&D100 Awards. Flaviu Turcu a fost premiat pentru dezvoltarea tehnologiei RMN, pentru caracterizarea şi evaluarea eficienţei stocării gazelor cu efect de seră (dioxid de carbon în principal) în subteran. 

 

În 13 noiembrie 2015, Pacific Northwest National Laboratory a fost recompensat alături de corporații ca şi Milliken, Ford Motor Corporation, Toyota Corporation, Thermo Fischer Scientific, The Dow Chemical Company, laboratoare naţionale ca Lawrence Livermore, Berkley, Oak Ridge, sau universităţi ca şi Massachusetts Institute of Technology. 

Comentarii Facebook